Напишете дума/думи за търсене

6 храни, които детоксикират черния дроб

Когато става въпрос за детоксикация на тялото, основното значение имат нашите хранителни навици и начинът ни на живот.

Процесът включва почивка, почистване и подхранване на целия организъм. Премахването на вредни вещества от тялото е от ключово значение за поддържане на добро здраве.

Един от най-важните органи, участващи в този процес, е черният дроб, който ежедневно се грижи за детоксикацията на тялото. Дали му обръщаме достатъчно внимание чрез здравословно хранене и поддържане на оптимално тегло? Някои от най-полезните храни за него са авокадо, червено цвекло, моркови, домати и лук. Ето още няколко неща, които можете да добавите към менюто си за подкрепа на този така важен орган.

1. Чесън

Той е известен със съдържанието си на серни съединения, които подпомагат функциите на черния дроб, активирайки ензими, необходими за елиминирането на токсините от тялото.


2. Цитрусови плодове

Лимони, портокали, лайм и грейпфрут са богати на витамин С и антиоксиданти, които стимулират естествените способности на черния дроб за прочистване.

3. Куркума

Според изследвания, куркумата е изключително полезна за черния дроб. Тя има противовъзпалителни свойства и е богата на антиоксиданти, които помагат за възстановяването на чернодробните клетки и защитата им от увреждане.


4. Ябълки

Те са източник на пектин и полифеноли, които подпомагат регулирането на липидните нива в черния дроб. Ябълчната киселина в тях също така помага за елиминирането на токсини и канцерогени.


5. Зелен чай

Зеленият чай е известен с високото си съдържание на антиоксиданти, които подобряват храносмилането и помагат на черния дроб. Не пропускайте чаша от него.


6. Орехи

Тези ядки съдържат омега-3 мастни киселини, които са полезни за черния дроб, сърцето и мозъка, като подпомагат и метаболизма. 

СНИМКИ: Image by Shaun from Pixabay

Image by Nii Obodai Botchway from Pixabay

Image by alandsmann from Pixabay

Image by dungthuyvunguyen from Pixabay

Image by Petra from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ