Напишете дума/думи за търсене

Най-мръсната част от хладилника, която забравяме да почистим

Често приемаме, че хладилникът ни е чисто и безопасно място за съхранение на храна. Реалността обаче може да се окаже съвсем различна.

Чекмеджетата за плодове и зеленчуци, са сред най-пренебрегваните зони, а това ги прави рискови за здравето ни.

Отделенията, в които държим плодовете и зеленчуците, лесно се превръщат в „гореща точка" за бактерии и мухъл. Плодовете и зеленчуците са храни, които се развалят най-бързо и често изпускат влага и аромати. Тази среда, комбинирана с остатъци и натрупани петна, създава идеални условия за развитие на микроорганизми.

Ако не почистваме редовно, бактерии като E. coli, салмонела и листерия могат да се разпространят по повърхностите на хладилника и да замърсят други храни. Влажните условия също благоприятстват за развитието на мухъл, който лесно се прехвърля от един продукт на друг и създава риск за здравето.

Освен изброените рискове, непочистеният хладилник може да привлече и различни насекоми – плодови мушици, мравки и дори хлебарки. Миризмите и малките остатъци от храна са истинска примамка за тези вредители, които не само са неприятни, но и могат да донесат със себе си допълнителни бактерии и замърсявания. Според експерти, ако пренебрегнем чистотата в хладилника си, това лесно може да доведе до още по-сериозни проблеми с хигиената у дома.

Затова е препоръчително да го почистваме на всеки две до четири седмици. Ако забележим развалена храна или силна миризма, добре е да реагираме дори по-рано.

Ето и някои съвети за ефективно почистване на този уред в дома.

1. Почистване с разтвор от вода и оцет: Този естествен метод не само премахва петната, но и дезинфекцира, като унищожава бактерии и мухъл.

2. Използване на сода за хляб за абсорбиране на миризми: Поставянето на малка купичка със сода в хладилника намалява неприятните миризми, които могат да се разпространят и върху храната.

3. Ротиране на продуктите: Старайте се винаги да поставяте по-свежите продукти отзад и да използвате първо тези, които са от по-дълго време в хладилника.

4. Регулиране на температурата: Оптималната температура е между 1 и 4 градуса по Целзий. Това забавя растежа на бактериите и помага за съхранението на продуктите за по-дълго време.

Като спазваме тези препоръки, можем да се уверим, че хладилникът остава свеж и безопасен за съхранение на продуктите ни. С чист хладилник се грижим не само за качеството на храната, но и за здравето на всички у дома.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by Ramon Perucho from Pixabay

Image by vyvolejto from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ