Напишете дума/думи за търсене

Бърз сладкиш с кайсии

Кайсиите са не само вкусни, но и притежават редица ползи за здравето. Слънчевите плодове са богати на витамини, минерали и куп полезни вещества.

Съставът им е впечатляващ - в един плод се съдържат значителни количества магнезий, желязо, бета-каротин, фосфор, магнезий, фолиева киселина, натрий, йод, пектин и други. Те са източник на витамини от група В, както и A, C, E и H.

Кайсиите имат положителен ефект върху нивата на хемоглобина, укрепват имунната система и подобряват зрението. Полезни са за профилактика на заболявания на щитовидната жлеза и сърдечно-съдовата система, намаляват нивата на холестерола, прочистват организма, укрепват костите и се борят със стареенето.

Кайсиите са известни със своето влияние върху мозъчната дейност, подобрявайки паметта и са полезни за тези, които се занимават с интелектуален труд. За любителите на сладко, тези плодове са отличен избор, тъй като могат да заменят висококалоричните десерти.

Консумацията на кайсии, включително сушените им варианти, може да помогне в борбата с излишните килограми и да действа като естествено слабително средство, което подпомага чревната моторика и засилва метаболизма.

В народната медицина, костилките им се използват при кашлица и респираторни заболявания. Смята се, че веществата в кайсиевите ядки помагат при рак и язва на стомаха, а плодът има антибактериални и бактерицидни свойства. Те също така поддържат водния баланс в организма, благодарение на високото съдържание на течности в тях.

Въпреки ползите си, кайсиите имат и противопоказания. Диабетиците и хората с проблеми със стомашно-чревния тракт не трябва да ги консумират в големи количества. Могат да предизвикат алергични реакции като подуване, сърбеж и кашлица. Ако не сте сред тях и можете да си похапвате от вкусния плод, днес ви представяме една много вкусна рецепта с кайсии, която е подходяща за летните дни.

Необходими продукти:


200 г брашно
100 г масло
2 бр. яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1 бр. бакпулвер
200 г захар
1 бр. ванилия
200 г кайсии
пудра захар

Начин на приготвяне:


Разбийте яйцата със захарта и маслото. Добавете брашното с бакпулвера и налейте прясното мляко. Трябва да се получи тесто, по-гъсто от това за палачинки.

Изсипете сместа в намазнена тава, наредете разрязаните на две кайсии отгоре. Изпечете сладкиша в умерено загрята фурна. Когато го извадите, поръсете с пудра захар, която е предварително смесена с ванилията. По желание сервирайте с топка ванилов сладолед.


СНИМКИ: Image by Katharina Klinski from Pixabay
Image by manseok Kim from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ