Напишете дума/думи за търсене

Какво причинява летния алергичен ринит?

В днешно време все повече хора страдат от алергии. Те представляват прекомерна реакция на организма към вещества, които той възприема като опасни, въпреки че не са.

Съществуват множество алергени, като някои са специфични за определени региони. Най-често срещаните са полените, домашният прах, акарите, някои насекоми, плесента и слънцето.

Някои алергии се проявяват още в детството, докато други се развиват в зряла възраст. Възможно е също да са наследствени. Лечението често е предизвикателство и понякога дори невъзможно. Въпреки това, с подходящи предпазни мерки и медикаменти за облекчаване на симптомите, можем да живеем комфортно без симптоми като сълзящи очи и течащ нос.

Сезонните алергии са свързани с различни видове алергени, които се разпространяват в определени сезони. Летните обхващат периода от края на юни до началото на септември. Най-често срещаните алергени са подобни на пролетните, но с различни източници.

Какво причинява летния алергичен ринит?

Много хора свързват сенната хрема само с пролетта, но тя може да се появи и през лятото. Причината за това са различни растения, които цъфтят през топлите месеци. Основните са плевелите като пелин, глухарче, живовляк и други.

Симптомите на летните алергии включват кихане, кашлица, хрема, сълзене на очите, конюнктивит и сърбеж в гърлото. Често пролетната алергия преминава в лятна, което може да създаде впечатление за целогодишна сенна хрема.

Климатичните условия също влияят на алергиите. Влажното и студено време намалява разпространението на алергените, докато топлото, сухо и ветровито време го увеличава. Високата влажност предотвратява разпространението на поленовите зърна, докато сухото улеснява достигането им до лигавиците ни.

Поленовите зърна съдържат белтък, който е истинският алерген. При висока влажност той се освобождава във въздуха, намалявайки риска от алергични реакции. В сухо и топло време поленовите зърна достигат до нашите лигавици и се разтварят там, предизвиквайки симптомите на алергия.

Макар че реакциите най-често създават дискомфорт, могат да доведат до сериозни проблеми като бронхиална астма, ако не се предприемат адекватни действия. Спазването на предпазни мерки и използването на подходящи медикаменти може значително да подобри качеството на живот на страдащите от алергии.

Какви са признаците за алергична хрема при децата?

Запушен нос

Поява на воднисти или слузести секрети
Кихане
Сърбеж
Раздразнена кожа около носа
Кашлица или възпалено гърло
Отичане на лицето
Дискомфорт в очите, сълзене
Главоболие

Ако симптомите на ринита се проявяват 9 месеца и повече, специалистите казват, че това е целогодишен вид на заболяването. Заедно с основната симптоматика при детето с течение на времето се появяват и други характерни признаци.

Запушеният нос нощем може да провокира появата на хрипове, а също и постепенно формиране на навик да се диша през устата. Всичко това пречи на организма да се възстановява нощно време, като води до сънливост, бързо уморяване.

С времето детето започва да страда от повишена чувствителност на очите към светлината, намаляване качеството на слуха заради повишеното налягане в ушите. Ето защо е важно да се консултирате с алерголог още при първите признаци.

СНИМКА: Image by freepik

Image by Mojca-Peter from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ