Напишете дума/думи за търсене

4 начина да бъдеш емоционално компетентен родител

Емоционалната интелигентност представлява умението да разбереш и управляваш собствените си чувства. С други думи, когато човек успява да се справи с раздразнението си без конфликти със себе си или околните, той демонстрира емоционална компетентност.

Психолозите определят четири нива на емоционална компетентност: от ”не разбирам чувствата си и те ме контролират“ до ”мога лесно да управлявам емоционалните си реакции“. Малките деца често имат затруднения да разпознават и контролират различните емоции, които изпитват.

Затова наставления като ”успокой се”, “спри да плачеш" или ”млъкни“ могат да бъдат възприети като агресивни. Особено в неудобни ситуации на публични места родителите често реагират прекалено остро, заради притеснения от мнението на околните. Как да бъдем емоционално компетентни родители? Ето 4 начина.

Помнете, че детето е дете

С появата на дете в семейството, много родители забравят наученото от книгите за възпитание и започват да се държат с него като с възрастен. Детските истерии се приемат като лоши черти на характера, вместо като опит на малчугана да изрази физически дискомфорт.

Слушайте

Когато детето започне да проявява недоволство, е важно да разберем причината – то може просто да е уморено или да има някакъв дискомфорт. Същото се отнася и за чувства като обида и ревност – негативните емоции често водят до неадекватно поведение.

Опитните родители знаят, че трябва да помогнат на мъника да разпознае точните си чувства, като използват метода на ”активното слушане". Психолозите препоръчват диалог, в който се обсъждат възможните причини за нещастието на детето. Това не само помага в конкретната ситуация, но и учи детето как да решава проблеми в бъдеще.

Когато децата капризничат или мрънкат, се опитайте да им помогнете да разберат чувствата си и да им подскажете възможни начини за справяне с тях. Попитайте ги какво точно чувстват и защо, например: ”Плачеш ли, защото си уморена? Да си починем!" или ”Ядосана ли си, защото сестра ти ти взе играчката? Да я помолим да не го прави повече.“ Разбирането на емоциите и причините за тях е първата стъпка към техния контрол.

Отделяйте внимание на най-голямото дете

В семейства с повече деца, малките често копират поведението на по-големите. Затова родителите трябва да обръщат специално внимание на по-голямото дете. 

Изкоренете неосъзнатите навици

В семейства с едно дете родителите са основният модел за подражание. Ако те повишават глас, детето ще започне да прави същото. Анализирайте своите методи на възпитание и избягвайте неосъзнати негативни навици.

Възпитанието не е дресировка. Малчуганите все още формират своите възгледи и емоции. Бъдете чувствителни и разбиращи родители, слушайте децата си и им показвайте възможни решения. Така те ще се научат да разпознават и управляват своите емоции.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by StockSnap from Pixabay

Image by Victoria from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ