Напишете дума/думи за търсене

10 неща, които успешните родители правят

Ролята на родителя е предизвикателство и всеки от нас може да реагира неправилно в дадена ситуация.

Ето защо е важно да имате “стратегия”, която ще ви помогне да изградите по-добри отношения с вашите деца и да бъдете по-успешни в родителството.

1. Стремете се към професионализъм в родителството


Никой не се ражда с всички знания на света. За да бъдем добри в нещо, първо трябва да се учим. Родителството е едно от най-важните предизвикателства в живота, затова е важно да се образовате. Проявявайте интерес към нови методи за възпитание, посещавайте семинари и четете вдъхновяваща литература.

2. Анализирайте поведението на детето


Опитайте се да разберете скритото послание зад действията му. Влезте в ролята на психолог и се запитайте какво наистина се опитва да ви каже то.

3. Погрижете се за себе си


Ако сте постоянно уморени и на ръба на нервна криза, няма как да бъдете пълноценен родител. Помислете кога за последно направихте нещо само за себе си – нещо, което ви разтоварва и носи радост.

4. Бъдете пример за подражание


Ако искате детето ви да бъде независимо, да има здравословни навици и да бъде щастливо, то трябва да научи тези неща от вас. Вие сте неговият най-важен учител, а вашето поведение е моделът, който ще следва.

5. Не се обиждайте за дреболии


Притеснението за вашето дете е естествено, но не бива да прекалявате. Любовта и страхът не вървят ръка за ръка. Преди да се ядосате за нещо незначително, помислете дали това наистина е важно. Научете се да се доверявате на малчугана и му дайте възможност да се учи от своите решения.

6. Времето заедно е проявление на любовта

Когато прекарвате време с детето си, то се чувства свързано с вас. Използвайте тези моменти, за да говорите открито и да се наслаждавате на съвместното си време.

7. Бъдете търпеливи и внимателни


Когато прекарвате време заедно, независимо какво правите, покажете търпение, учтивост и разбиране. Това ще укрепи връзката ви с детето.

8. Показвайте му, че е успешно

Децата често вярват, че успехът идва само при определени условия. Този начин на мислене може да ги обезкуражи. Подкрепете детето си и го уверете, че то вече е успешно, точно такова, каквото е в момента. Споделете, че вие също се учите от него.

9. Не търсете бързи решения


Много родителски техники обещават бързи резултати, но често са неефективни. Например, вместо да издавате заповеди, дайте на малчугана възможност да направи избор. Вместо да казвате ”Закопчай си якето!", можете да кажете ”Навън е студено, а якето ти е разкопчано". Така му предоставяте информация и му давате шанс да вземе собствено решение.

10. Приемайте грешките като част от процеса


Всеки ден е нова възможност за учене. Дори и да направите грешка, винаги имате шанс да се поправите. Няма смисъл да се задържате върху неуспехите. Родителството е процес на растеж и учене заедно с децата ви. Всяка грешка е урок, който ще ви помогне следващия път да постъпите по различен и градивен начин.

СНИМКИ: Image by prostooleh on Freepik

Image by Taras Yasinski from Pixabay

Image by Taras Yasinski from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ