Напишете дума/думи за търсене

10 сигнала, че е време да посетите семеен терапевт

Решението да потърсите семейно консултиране е сериозна крачка напред. Това е моментът, в който признавате, че отношенията ви не са съвършени, което може да бъде както трудно, така и плашещо.

Ако не сте запознати с процеса, идеята вероятно ще ви се стори объркваща. Допълнително усложнение са усилията, свързани с намирането на подходящ специалист, финансовите разходи и вписването на терапията в натоварения график.


Често, когато някой от двамата партньори предложи да се потърси помощ, това поражда смесени чувства – изглежда като добра идея, но същевременно остават съмнения дали проблемите могат наистина да бъдат разрешени по такъв начин. Ето някои ситуации, в които семейното консултиране може да бъде особено полезно:

1. Доверието е разклатено.


Един от най-честите поводи за терапия е нуждата да се преодолее сериозно нарушено доверие. Това може да включва физическа изневяра, емоционална връзка, лъжи или измама, свързана с финанси. В тези случаи възстановяването на доверието е възможно в терапевтична среда, в която и двамата партньори могат да изразят своите уязвимости.

2. Конфликтите зачестяват.


Ако усещате, че споровете стават по-чести, дори по-малки разногласия започват да ескалират, това може да е сигнал за подлежащи проблеми. Терапията ще ви научи на по-продуктивни начини за общуване и разрешаване на конфликти, като същевременно помага да се разкрият и решат по-дълбоки проблеми.

3. Комуникацията се влошава.


Може да не се карате открито, но ако се чувствате игнорирани или неразбрани, или ако връзката ви с партньора е станала дистанцирана, това също е причина да потърсите помощ. В терапията ще се научите да изразявате своите нужди ясно и открито, което често води до значително подобрение в качеството на комуникацията.

4. Чувствате, че нещо не е наред, но не знаете какво.


Понякога усещате, че динамиката във връзката ви се е променила, но не можете да определите какво точно е различно. Терапията може да помогне да разберете и да адресирате тези неясни, но важни сигнали.

5. Има нещо, което искате да споделите с партньора си, но не знаете как.


Терапевтичната среда често предоставя безопасно пространство, в което можете да изразите трудни мисли и чувства, които иначе бихте се страхували да споделите.

6. Единият или двамата реагират неправилно по време на конфликт.

Начинът, по който двойките се справят с конфликтите, може да предскаже бъдещето на връзката им. Ако реакциите включват оттегляне, отмъщение или пасивна агресия, терапията може да ви научи на по-здравословни начини за справяне с проблемите.

7. Преживели сте нещо травматично, което е променило връзката ви.


Понякога травматични събития като загуба на дете, продължителна безработица или здравословни проблеми могат да повлияят сериозно на връзката. Терапията ще помогне да се преодолее тази криза и да се възстанови близостта.

8. Чувствате се в капана на нездравословни навици.


В ежедневието лесно се формират модели на поведение, които могат да станат неудовлетворяващи или дори разрушителни. Колкото по-дълго тези модели съществуват, толкова по-трудно е да се променят, но терапията ще ви помогне да намерите нови начини за взаимодействие.

9. Емоционалната близост е намаляла или изчезнала.


Чувството, че искрата е изчезнала и сте станали просто съквартиранти, може да е знак, че връзката ви има нужда от ново приоритизиране. Терапията ще ви помогне да възвърнете тази близост и да намерите нови начини за свързване.


10. Физическата близост е проблем.


Проблемите с физическата интимност често са както симптом, така и причина за проблеми във връзката. Без значение дали става въпрос за липса на интерес, разногласия по отношение на честотата или използването на секс като инструмент за манипулация, терапията ще помогне да се възстанови и подобри интимността.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by Юрий Урбан from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ