Напишете дума/думи за търсене

10 неща, които ми се искаше да знаех, преди да стана родител

Възпитанието на дете е пълно с неочаквани моменти. Без значение колко книги сте прочели или колко съвети сте получили, нищо не може да ви подготви напълно за родителството.

Ако можех да се върна назад и да дам няколко съвета на себе си преди раждането на дъщеря ми, ето какво бих казала:

1. Забременяването не винаги е лесно.

Много хора смятат, че когато решат да имат дете, всичко ще се случи бързо и безпроблемно. Истината е, че за някои това е сложен и продължителен процес. Преди да забременея, си мислех, че ще е достатъчно просто да се стараем всеки ден. Реалността обаче е по-различна, а тялото не винаги следва нашите планове. Ако мечтаете за дете, не забравяйте да бъдете търпеливи и да не се фиксирате прекалено върху самия процес. Голяма част от двойките успяват да забременеят в рамките на година, но възрастта играе значителна роля.

2. Първите месеци са истинско изпитание.


Първите месеци с новородено могат да бъдат изключително трудни. Бебешкият плач, нарушените нощи и предизвикателствата на кърменето са в състояние да изнервят всеки родител. Ако успеете да преминете през тези първи месеци, ще откриете в себе си сила, която не сте подозирали, че имате. Може би ще чувствате, че не сте на себе си за доста дълго време, но трябва да знаете, че всичко това ще премине. И не се колебайте да потърсите помощ, особено ако се сблъскате със следродилна депресия.

3. Сънят ще стане дефицит.


Дори след като премине периодът на новороденото, проблемите със съня може да продължат. Среднощни събуждания заради кошмари или деца, които не искат да стават за училище – всичко това е част от родителството. Не създавайте навици, които не искате да продължат години наред.

4. Детето не се нуждае от много дрехи и играчки.

Много от бебешките принадлежности, които родителите купуват, остават неизползвани. Истината е, че бебетата не се нуждаят от много за да бъдат щастливи. Важно е да запомните, че детето ще расте бързо и много от вещите ще станат ненужни за кратко време. Ако можех да се върна назад, бих купила само най-необходимото и бих избягвала излишни разходи.

5. Децата са източник на неочаквани разходи.

Памперсите са само началото на дългия списък с разходи, свързани с децата. Музикални уроци, екскурзии, бавачки и медицински такси – всичко това може да ви изненада. Ето защо е важно да бъдете подготвени и да не харчите излишно за непотребни неща.

6. Работата от вкъщи има своите ограничения.

Има определени етапи, в които може да работите от вкъщи, но когато детето започне да изисква повече внимание, това става все по-трудно. Макар да изглежда привлекателно, работата от вкъщи с дете изисква дисциплина и много добра организация.

7. Не се тревожете, ако детето ви не следва точните стандарти за развитие.


Всяко дете се развива по различен начин. Ако вашето прохожда или проговаря по-късно от другите, не се притеснявайте излишно. Всяко дете има свое собствено темпо и е важно да го подкрепяте в неговото развитие.

8. Никога няма да имате твърде много снимки или видеа.


Запечатвайте важните моменти, защото времето минава бързо. Винаги архивирайте файловете си, защото тези спомени са безценни.

9. Излизането ще се промени завинаги.


Дори обикновено пазаруване ще изисква повече време и усилия. Ще се сблъскате с нови предизвикателства като спагети на пода в ресторант или спонтанни избухвания в магазина. И трябва да свикнете с това поне за период от няколко години.

10. Родителството ще ви промени напълно.

Никога няма да бъдете същите, след като станете родител. Ценностите и навиците ви ще се променят, както и отношенията с партньора ви. Въпреки всичките трудности, любовта и привързаността, които ще изпитате, ще бъдат неописуеми.

В крайна сметка, всяка трудност си струва, защото родителството е пътешествие, което ще ви направи по-силни и по-добри.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by Taras Yasinski from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ