Напишете дума/думи за търсене

5 ситуации, в които родителите трябва да се отдръпнат

Като родители често вярваме, че знаем какво е най-добро за децата ни и че никой друг не може да вземе по-добри решения за тях.

Разбира се, действаме с най-добри намерения и ги обичаме безрезервно, но това не означава, че имаме пълен контрол над живота им. Понякога, колкото и трудно да е да го приемем, допускаме грешки, защото не винаги можем да сме напълно обективни. Ето пет ситуации, в които е важно да се отдръпнем.

1. Когато детето започне да спортува

Искаме децата ни да се наслаждават на спорта, защото той не само подобрява здравето им, но и развива у тях дисциплина, работа в екип и стремеж към успех. Въпреки това, не трябва да бъдем родителите, които спорят със съдии или други родители заради инцидент на терена. Вместо това, нека се научим да отстъпваме. Важно е да покажем на децата значението на честната игра и уважението към другите, включително към треньорите. Ако детето ви е на пейката, може би просто още не е готово да играе. Вместо да настоявате за обяснение, позволете му да се учи от ситуацията. Провалите са част от израстването.

2. Когато не постига очакваните резултати

Някои родители настояват пред учителите да преразгледат стари оценки, за да подобрят средния успех на малчугана. Това обаче не е полезно за самото дете. Системата има строго определение за успех, но е важно да не се фокусираме само върху оценките. Ако детето ви обича да учи и участва в различни дейности, това само по себе си е успех. Не бъдете обсебени от оценки, по-важно е да развиете в него таланта и страстта към нещо, което му носи радост. Похвалете го за усилията, които полага, и му помогнете да се чувства уверено в това, което обича да прави.

3. Когато има конфликт със съученици

Когато детето изпитва трудности с приятелите си, това може да изглежда като катастрофа за него. Много родители искат незабавно да се намесят и да решат проблема. Но вдигането на телефона, за да се обадите на родителите на другото дете, не винаги е най-доброто решение. Важно е да го оставите само да се справи с конфликта. Говорете, разбирайте чувствата му и го насърчавайте да намери свое решение. Най-доброто, което можете да направите, е да му покажете, че сте до него, без да се намесвате директно.

4. Когато има проблеми в училище


Трудно е да приемем, че детето може да не е толкова идеално, колкото ни се иска. Но истината е, че никой не е съвършен. Ако учителите ви казват, че има проблеми с дисциплината, важно е да ги изслушате, вместо да отричате. Възпитателите имат обективен поглед върху поведението на малчугана в училище, което може да се различава от поведението му у дома. Работете с тях, вместо да се противопоставяте – така ще помогнете на детето си да се развива по-добре както в социален, така и в академичен план.

5. Когато детето разчита твърде много на вас

Може да се чувствате полезни и важни, когато порасналите ви деца все още се нуждаят от вас за всичко – от пране до храна. Но когато изпълнявате всичко вместо тях, ги лишавате от възможността да станат самостоятелни. Дайте им отговорности, съобразени с възрастта им, и ги научете да се справят сами с ежедневните си задачи. Ако веднъж седмично им носите забравен обяд в училище, време е да признаете, че има какво да се желае от организационните умения.


Не се страхувайте, че ако се отдръпнете, това ще означава липса на участие. Децата ви се нуждаят от пространство, за да израстват, да се учат от грешките си и да трупат опит. Вашата роля е да ги подкрепяте и насочвате, но не и да се месите във всяка тяхна стъпка. Дайте им свободата да поемат своя път, като винаги сте наблизо за съвет и подкрепа.

СНИМКИ: Image by senivpetro on Freepik

Image by Felix Baby Lama from Pixabay

Image by Ilham Nor from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ