Напишете дума/думи за търсене

Мъжете с властни жени живеят по-дълго

Здравето на човек не се определя само от това, с което се храни, но и от атмосферата в семейството. Все повече научни изследвания потвърждават, че както психическото, така и физическото състояние са тясно свързани с качеството на връзките ни с близките хора.

Един от ключовите фактори е бракът и начинът, по който партньорите си взаимодействат. Мъжете обикновено имат по-кратък живот в сравнение с жените. Въпреки това, съществуват предпоставки, които могат да удължат живота на силния пол.

Един от тези фактори, който може да звучи изненадващо, е наличието на властна и контролираща съпруга. Според редица проучвания, ако партньорката е взискателна и властна, това може да се отрази положително на здравето на мъжа.

Проучванията показват, че съпрузите, които са подложени на по-строг контрол от страна на жените си, по-рядко страдат от заболявания като диабет. Дори ако се разболеят, те имат по-големи шансове за успешно възстановяване. Причината е, че партньорките, които държат всичко под контрол, често обръщат внимание и на здравето на половинките си. Те следят какво ядат, дали взимат редовно лекарствата си и се грижат за цялостното им здравословно състояние. Това наблюдение не се отнася само за диабет, а и за други заболявания. Мъжете, които могат да разчитат на подкрепящи и внимателни спътници, имат по-добри шансове за успешно справяне с болестите.

Докато представителите на силния пол могат да извлекат ползи от по-контролиращи съпруги, жените се радват на по-добро здраве, когато бракът им е щастлив. Изследвания показват, че дамите са по-чувствителни към стреса, който има директно влияние върху здравето им. Жени, които са в хармоничен и спокоен брак, са по-здрави и по-устойчиви на заболявания като диабет. Този ефект се дължи на по-ниските нива на стрес в добре функциониращото съвместно съжителство. Емоционалната подкрепа от партньора и липсата на конфликти играят решаваща роля за физическото благополучие на жените.

Въпреки че властната партньорка може да има положително въздействие върху здравето на мъжа, прекомерният контрол води до негативни последици. Големкят натиск и липсата на свобода могат да превърнат брака в източник на стрес, което е вредно както за сърцето, така и за психиката. Хроничният стрес, породен от нещастно съжителство, може да има сериозни здравословни последици.

Затова балансът е от съществено значение. Спокойният и хармоничен семеен живот, изпълнен с взаимна подкрепа, е най-добрият път към добро здраве и дълъг живот на хората като цяло.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by ANURAG1112 from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ