Напишете дума/думи за търсене

В отношенията с любимия се сблъскваме с детските си травми

Взаимоотношенията винаги са предизвикателство. Те ни принуждават да се изправим пред детските си травми, неудовлетворени нужди, прибързани решения, илюзии и семейни сценарии, които често остават под повърхността и ни влекат в неизвестни посоки.

От една страна, този процес може да бъде болезнен, изпълнен със сълзи, огорчение и разочарование. Но от друга е естествен и универсален път към личностно израстване и шанс да изживеем пълноценен и наситен живот.

За щастие, психологията е изучила добре тези взаимоотношения. В аналитичната психология се различават няколко етапа, през които преминава всяка двойка: търсене, разпознаване, удовлетворяване на нуждите, обмен и отдаване.

Ако се основем на теорията на Юнг за двойнствеността на човешката психика, която казва, че психиката на мъжа включва както мъжки, така и женски аспекти (анима), а психиката на жената включва както женски, така и мъжки аспекти (анимус), можем да заключим, че мъжкото и женското начало не само присъстват в душевността на човека, но и взаимодействат помежду си с променлив успех.

Взаимоотношенията между мъжкото и женското начало се отразяват директно върху развитието на двойката, които се делят на етапи. Първият такъв е развитието на отношенията. По същество той представлява оглеждане на собствените вътрешни мъжки и женски аспекти в реални хора – представители на противоположния пол.

В традиционните приказки, търсенето при мъжете често е изобразено като героично приключение, изпълнено с изпитания и предизвикателства, докато за жените това обикновено е свързано с избора на съпруг. Тези два типа търсене отразяват установените роли в обществото – мъжете трябва да завоюват своето щастие чрез преодоляване на трудности, а жените, на свой ред, се свързват с онзи, който е доказал своята сила и способност в битките.

В съвременния свят обаче, много жени израстват без бащинска защита и закрила, което налага развитието на силно мъжко начало у тях самите, за да могат да изпълнят тази липсваща роля. Липсата на бащинска фигура води до това, че търсенето на партньор често започва на несъзнателно ниво, като този процес някои психолози наричат „нулев етап", или „телесен етап". Това се отнася до удовлетворяване на сексуалните потребности без осъзнаване на по-дълбоките емоционални нужди. Мимолетните връзки често са опит за преодоляване на страха от отхвърляне или чувството за неспособност да се изградят стабилни отношения.

Телесният етап се ръководи от инстинктивни мотиви, които при липса на бащинска закрила се активират като примитивен механизъм за продължаване на рода. Този стадий на търсене, макар и воден от инстинкти, носи в себе си скрито духовно значение – той е начин да се намери подходящ партньор чрез „сексуален тест". Този етап не е характерен само за младите хора, но и за по-възрастни, които, съзнателно или не, търсят нова връзка след разпадане на предишната.

Хората, преживели крах на предишни отношения, или тези, които преминават през личностни кризи, често се връщат на този етап. Това състояние на постоянно търсене е типично за незрели личности. Зрелостта, от своя страна, води до по-спокойно и осъзнато търсене на партньор. В този етап често се сключват бракове и се раждат деца, но това не е достатъчно за изграждане на хармонични отношения. 

Във втория етап двамата партньори започват да виждат в другия мъжкия и женския аспект на собствената си душевност. Срещата с човек, който отразява тези вътрешни аспекти, предизвиква чувство на възторг и привързаност – това е периодът на влюбеност. В аналитичен смисъл може да се разглежда като процес на „прехвърляне на проекции".

Влюбеността кара партньорите да виждат в другия идеализирана версия на себе си. Но с времето, тези проекции се трансформират, и върху партньора започват да се пренасят и по-травмирани аспекти на вътрешната психика, които се нуждаят от изцеление. Раздялата често настъпва, когато тази „огледалност" вече не може да поддържа връзката, тъй като партньорите не са готови да се изправят пред своите вътрешни рани и сенки. Това е моментът, в който влюбеността може да се превърне в конфликти и разочарования.

Тези конфликти възникват, когато партньорите се сблъскат с действителността на взаимоотношенията, което често е много различно от идеализираната картина, която са имали в началото. Това е етапът, в който излизат на повърхността неразрешените проблеми, несигурности и травми от миналото. Конфликтът в този контекст не е непременно негативен. Всъщност, той може да бъде мощен катализатор за личностен и взаимен растеж. Ако партньорите са готови да се ангажират с процеса на решаване на проблемите и работата върху себе си, този етап може да доведе до по-дълбока близост и разбирателство.

Ако двойката премине успешно през периода на конфликти, връзката навлиза в етап на осъзнаване и трансформация. Това е моментът, в който партньорите започват да виждат другия такъв, какъвто е – без проекции, и да приемат не само добрите, но и трудните му страни. Този етап изисква дълбоко самосъзнание и емоционална зрялост. Тук хората започват да приемат своите собствени недостатъци и вътрешни рани, както и тези на партньора, и да работят заедно, за да преодолеят тези трудности. 

След като двойката премине през етапа на осъзнаване и трансформация, тя е готова да влезе в етапа на съзидание и съвместен живот. Това е периодът, в който партньорите започват да работят заедно, за да изградят нещо ново и стойностно. Те могат да създадат семейство, да развият общи проекти или да изградят съвместен живот, който отразява техните общи ценности и цели.

Този етап е белязан от съвместни усилия, взаимна подкрепа и дълбоко взаимно уважение. Партньорите вече не се стремят само да удовлетворят своите собствени нужди, а работят заедно за общото благо. Това е време на дълбока емоционална и духовна свързаност, когато двойката може да изпита истинско щастие и удовлетворение.

Последният етап в еволюцията на взаимоотношенията е зрелостта и мъдростта. Това е моментът, когато двойката е преминала през всички предишни етапи и е изградена на основата на дълбока взаимна връзка. В този етап любовта става дълбоко духовна, като мъжът и жената се приемат и подкрепят един друг безусловно.

СНИМКИ: Image by Đạt Lê from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ