Напишете дума/думи за търсене

Родителската грешка, която съсипва бъдещето на детето

Децата, чиито родители не зачитат личните им граници, често развиват силна несигурност, която затруднява постигането на успех в бъдеще и изграждането на здрави семейни отношения.

Впоследствие тези малчугани, вече като възрастни, търсят помощ от психолози, опитвайки се да разберат защо срещат трудности в личния и професионалния си живот и защо не успяват да преодолеят сложни ситуации. Нерядко неуспехите и страхът от бъдещето са свързани именно с ниската им самооценка.


Заченките на тази несигурност се формират още в детството. Родителите често, макар и несъзнателно, допринасят за развитието на нерешителност и комплекси. Основната грешка е липсата на уважение към личното пространство на детето. Желанието да покажат, че знаят най-добре, подкопава самочувствието и увереността на подрастващото.

Несигурността в себе си, породена от нарушени лични граници, може да окаже сериозно влияние върху живота на индивида. Хората с такава несигурност често се страхуват да направят следващата стъпка в отношенията си и дори подсъзнателно отблъскват партньора си. На работното място тези хора изпитват съмнение дали ще се справят с нови задачи и често остават на едно и също ниво в продължение на години, защото не са свикнали с по-голяма отговорност.

Признаците на несигурност обикновено се проявяват още в юношеска възраст. Дори добрите ученици могат да изпаднат в състояние на ступор по време на важни изпити, въпреки че преди това успешно са решавали подобни задачи. Тревожността и емоционалният стрес могат да доведат до безсъние, проблеми с храненето и здравословни проблеми. Разбирайки причините за тези състояния, човек често осъзнава, че те водят началото си от далечното минало.

Умението да поемеш отговорност за своите действия е от съществено значение за самочувствието. Родителите, които се опитват да предпазят децата си от всяка трудност, всъщност култивират несигурност. Изрази като “Аз знам по-добре" или ”Когато пораснеш, тогава ще решаваш" само усилват този ефект. Често майките и бащите вярват, че имат право да навлизат в личното пространство на децата си, без да уважават техните граници.

Тези дребни, но важни действия показват нарушаване на личното пространство на детето, което му пречи да развие собствената си идентичност и да разбере истинските си желания, цели и мечти. Когато расте в такава среда, то трудно може да изрази своите интереси и се ръководи от наложени от родителите нагласи, вместо от собствените си мисли и чувства.

Възрастните, които се държат по този начин, вероятно са израснали в семейства, където и техните лични граници не са били уважавани. Те копират родителския модел на поведение, в който мнението им не е било важно и са били принудени да живеят според чужди очаквания. Тези привички се прехвърлят върху децата им, които, виждайки примера на родителите, приемат този начин на живот за нормален и потискат собствените си нужди и желания.

Неправилното изграждане на граници с малчугана води до сериозни рискове. Дете, което не знае как да отстоява своите граници, може лесно да стане жертва на манипулации, насилие или измами. То може да се довери на непознат или да попадне в опасна ситуация, защото не знае как да откаже. Тези преживявания могат да имат дълготрайни последици върху психичното и физическото му здраве.

Също така, децата, които постоянно изпитват натиск и липса на лично пространство, често реагират на ситуацията с радикални действия. Те може да ограничат контактите си с родителите, да се дистанцират емоционално, или дори да напуснат дома, за да търсят разбиране и приемане в друга среда. Това често ги води до неподходящи компании, където смятат, че са по-добре разбрани.

За да се избегнат тези проблеми, е важно родителите да изградят здрави граници с децата си. Това включва установяване на ясни правила, които се обсъждат открито, научаване на детето да отказва и признаване на неговата индивидуалност и нужди. Майките и бащите трябва да осъзнаят, че подкрепата и разбирането са по-важни от контрола, и че тяхното поведение оказва дълбоко влияние върху самочувствието и увереността на подрастващото.

Изграждането на здрава и уверена личност започва с уважение към себе си и своите граници, както и с подкрепата на родителите, които осъзнават значимостта на това да предоставят на децата си пространство за развитие и самоизразяване.

СНИМКИ: Image by Ilham Nor from Pixabay

Image by Ilham Nor from Pixabay

Image by Taras Yasinski from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ