Напишете дума/думи за търсене

Как родителите несъзнателно отдалечават децата от себе си

Комуникацията между родители и деца е деликатен и сложен процес. Често възрастните неволно подхождат към отрочетата си, сякаш те са вече зрели личности.

Реалността обаче е, че децата усещат всичко – както радостите, така и трудните моменти, както и взаимоотношенията между майката и бащата. Понякога нашите действия могат да доведат до дистанция помежду ни. Ето как се случва това.

Позволявате на настроенията си да влияят на отношенията с децата


Въпреки че не трябва да крием емоциите си, е важно да ги контролираме и да намерим начин да се справяме със стреса. Децата са изключително чувствителни към нашите вътрешни състояния. Те често са твърде малки, за да разберат сложността на проблемите, но възприемат всичко и се учат от нас как да реагират на трудности. Прекаленото напрежение може да доведе до остри реакции, които с времето да накарат децата да се отдръпнат.

Когато само привидно ги слушате


Подрастващите са любопитни и обичат да споделят своите мисли и въпроси. Те искат и очакват пълното ви внимание, когато разговарят с вас. Това не означава просто да ги уверите, че ги слушате, докато сте заети с телефона или гледате телевизия. Те трябва да видят, че за вас са наистина важни. Само тогава ще се научат да изразяват открито емоциите си.

Прекомерно разпитване за техните проблеми

Ако непрекъснато задавате много въпроси, когато детето е разстроено, това може да го накара да се почувства още по-зле. Важно е да приемате емоциите им и да не настоявате за обяснения, когато малчуганът е в криза. Всеки се справя със стреса по различен начин, и ако сте прекалено настоятелни, детето може да предпочете да се затвори в себе си.

Споделяте на други хора това, което детето ви е доверило

Особено ако го правите в негово присъствие, това може да го засрами и да нарани чувствата му. След подобни ситуации, то може да започне да крие от вас своите мисли и преживявания.

Потискате самостоятелността на детето

Притесненията, че детето може да се нарани или да направи грешка, когато се опитва да бъде самостоятелно, са разбираеми. Но ако постоянно го отменяте и не му позволявате да се учи, това в крайна сметка ще му навреди. Вместо да го критикувате за незначителни грешки, като например не добре измити чинии, по-добре обяснете как може да се справи по-добре следващият път. Постоянната критика не само го отдалечава от вас, но и подкопава неговата увереност в собствените му способности.

СНИМКИ: Image by Racool_studio on Freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ