Напишете дума/думи за търсене

Защо голямата сестра е по-различна

По-голямата сестра често носи на плещите си повече отговорности, стреми се да угоди на всички и рядко отказва помощ, особено когато става въпрос за по-малките членове на семейството.

Някои хора дори говорят за така наречения "Синдром на най-голямата дъщеря". Какво всъщност представлява това явление? По същество, този "синдром" описва натиска и отговорностите, които често се стоварват върху първородното момиче в семейството.

Има теория, че комбинацията от това да си първо дете и момиче те поставя в роля, която може да има дълготрайни последици. Но може ли редът на раждане на децата наистина да влияе върху тяхната личност?

Според психоложката Юлия Рорер, "Синдромът на най-голямата дъщеря" не е строго научно понятие. Нейните изследвания в Германия, както и тези на други учени, не показват категорични доказателства, че редът на раждане формира личността на децата.

Многото отговорности, които поема най-голямата дъщеря, зависят от очакванията на родителите. Те са тези, които определят дали тя трябва да се грижи за по-малките си братя и сестри, да им помага с домашните или с домакинството. Родителите играят ключова роля в установяването на границите и в това да гарантират, че се спазват.

Рорер отбелязва, че всяко дете има свой уникален темперамент, който определя дали ще се разбира с братята и сестрите си или ще се кара с тях. Дори тези, които постоянно са се карали като малки, могат да изградят по-добри отношения като възрастни, тъй като с времето връзката между братята и сестрите се променя.

Докато в невръстна възраст братята и сестрите често са неразделни, с навлизането в пубертета започват да се отдалечават един от друг в търсене на собствената си идентичност. Най-голяма дистанция възниква, когато всеки от тях започва работа, създава семейство и поколение. Но с времето отношенията често отново се сближават. Въпреки това, не винаги е така за всички. В детството осъзнаваме, че съжителстваме с друг човек, с когото ще споделяме радостите и предизвикателствата на живота. Именно тогава малчуганите изпробват различни роли в своите взаимоотношения.

Братята и сестрите често прекарват повече време заедно, отколкото с родителите си. Те са първите хора, към които се обръщаме за подкрепа, съюзници са в игрите и срещу родителите. Но освен верни приятели, те могат да бъдат и конкуренти, критици и понякога дразнители. Колкото по-малка е възрастовата разлика между тях, толкова повече конфликти и конкуренция може да възникнат, но и толкова повече общи преживявания ги свързват.

Колкото по-голяма е възрастовата разлика между децата, толкова по-голяма е вероятността те да се отдалечат едни от други. Също така, има разлика дали децата растат с братя или със сестри. Братята често се конкурират, понякога дори насилствено, докато сестрите се карат предимно вербално, но често имат по-близка емоционална връзка.

С времето се стремят да се разграничат едни от други. Експертите наричат този процес "деидентификация". Този стремеж към различност им помага да намерят своята собствена ниша в живота. Например, може да изберат хоби, което другите в семейството нямат, за да избегнат конкуренция. Също така да са по-склонни да следват социалните роли, типични за своя пол.

Момичетата, които растат с братя, по-често избират типично женски професии и след раждането на първото си дете често стават домакини. Те също така предпочитат за партньори мъже с традиционно мъжки професии.

Въпреки че редът на раждане не определя личността ни, братята и сестрите могат да влияят върху избора ни на хоби или музикални предпочитания – независимо дали искаме да им подражаваме, или напротив - да бъдем техни пълни противоположности.

СНИМКИ: Image by Sally Wynn from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ