Напишете дума/думи за търсене

10 знака, че имате нездравословна връзка с майка си

Когато подрастващото навлиза в зряла възраст отношенията с майката трябва да претърпят промяна. Идеята е, че с времето зависимото дете се трансформира в независим човек. Или поне така би трябвало да бъде.

В някои случаи връзката между майка и дете става прекалено интензивна, а границите се размиват. Тогава е трудно и за двете страни да се разделят емоционално.

Този процес на дистанциране е важен и за майката, и за детето. Родителите трябва да се научат как да подкрепят отрочетата си в тяхното развитие като самостоятелни личности, а възрастните деца да се откажат от зависимостта и да поемат по собствения си път. Ето някои знаци, че сте прекалено зависими от майка си, макар да сте вече голям човек. 

1. Майка ви изисква твърде много от вашето време

Често ли се чувствате длъжни да й обяснявате всяка своя стъпка? Променяте ли плановете си, за да се съобразите с нея? Ако да, може би сте се озовали в нездравословна ситуация. Важно е да обръщате внимание на майка си, но не за сметка на всичко друго в живота ви.

2. Чувствате се отговорни за нейните емоции

Ако тя ви кара да се чувствате отговорни за нейното настроение, това е знак за проблем. Само тя има способността да контролира собствените си емоции. Такава зависимост може да се отрази и на другите ви взаимоотношения.

3. Криете неща от майка си, за да не я разочаровате


В миналото може би сте избягвали да й казвате истината, за да не я огорчите. Но като възрастен, това не бива да се случва. Ако тя не харесва вашите решения, това не е причина да я лъжете. Честността е ключова за здравите отношения.

4. Разчитате на нея за финансовата си стабилност

Понякога животът ни поставя в трудни ситуации и може да се наложи да потърсите помощ. Но ако постоянно разчитате на майка си за пари, това е знак за зависимост, която трябва да преодолеете.

5. Оставяте я да се грижи за вашите отговорности

Възрастните хора трябва да се справят със собствените си ангажименти. Ако майка ви върши всичко вместо вас, това може да ви попречи да се развивате.

6. Искате нейното одобрение за всяко решение

Ако не можете да вземете решения без първо да се консултирате с нея, това е индикация, че не сте напълно самостоятелни. Вие трябва да се чувствате свободни да правите свои избори.


7. Допускате майка си в личното си пространство

Ако майка ви има достъп до вашите лични профили, имейли или финансови сметки, това е сигнал за нарушаване на личните граници, които трябва да поставите като възрастен.

Продължителната намеса на родител в личното ви пространство може да създаде чувство на неудовлетвореност и да попречи на изграждането на вашата самостоятелност. Личният живот е важен за емоционалния баланс и за поддържането на здрави граници в отношенията.

8. Тя има влияние върху вашите романтични взаимоотношения


Ако усещате, че мнението на майка ви постоянно се отразява върху изборите ви в романтичния ви живот – от одобрението на партньорите до критиките за вашите връзки – това е знак за силно емоционално обвързване. Вие сте този, който трябва да избере какви отношения иска да изгражда.

9. Майка ви иска да контролира всяка част от живота ви


Когато майка ви се намесва в детайли като вашия избор на работа, място за живеене или как прекарвате свободното си време, това може да е признак на прекомерен контрол. Като възрастен, вие сте този, който трябва да взима решенията за своето бъдеще.

10. Чувствате вина, ако поставите лични граници

Ако поставянето на граници ви кара да се чувствате виновни или неспокойни, това е ясен сигнал, че връзката ви е в нездравословен баланс. Възрастните деца трябва да могат да кажат „не" на своите родители, когато става въпрос за личния им живот, без да се страхуват от емоционални реакции.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by Sabine Nuffer from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ