Напишете дума/думи за търсене

Какво никога не трябва да правите на петък 13-и

Може ли наистина петък 13-и да донесе неприятности? Какво всъщност означава този ден според астрологията и нумерологията? 

За мнозина фаталното число носи негативна енергия, а съчетанието с деня от седмицата се приема като предвестник на лоши събития. Поп културата и филмите, като поредицата „Петък 13-и”, също допринасят за популяризирането на тези страхове.

Но има и исторически събития, които подсилват мистиката около датата. Например, на 13 октомври 1307 г. рицарите от Ордена на тамплиерите били арестувани и по-късно екзекутирани във Франция – събитие, което оказва огромно влияние върху Европа.

Числото 13 има лоша репутация и в християнството. На Тайната вечеря имало 13 души, като Юда, предателят, е тринадесетият. Оттук произлиза идеята, че не е добре 13 души да седят на една маса. Съществуват и други суеверия – земеделците, например, избягват да засаждат на 13-о число, защото се смята, че растенията няма да поникнат. Дори някои лекари не планират операции на този ден поради страх от неуспех.

Има дори термин за страха от деня – „параскевидекатриафобия". Въпреки това, неотдавнашни проучвания показват, че петък 13-и не е по-опасен от другите дни. Според холандски учени, броят на инцидентите в този ден е по-нисък, вероятно защото хората са по-внимателни. Така че няма нужда да се плашите прекомерно – просто бъдете внимателни и избягвайте импулсивни решения.

В астрологичния лунен календар 13-ият ден се смята за труден. Това е време, когато нерешени проблеми могат да изплуват на повърхността. Важно е да се запази спокойствие и да се внимава с емоциите. Денят е подходящ за осъзнаване и получаване на нова информация, която може да се окаже ценна.

В нумерологията числото 13 символизира края на един етап и началото на нов. Това число олицетворява трансформацията – метафора за смъртта като прераждане. В този смисъл 13 не е страшно число, а означава промяна и обновление. Денят предоставя възможност за нови начинания и перспективи, които могат да са много различни от всичко, с което сте свикнали досега. Това е също ден на хората, които помагат за промени в живота на другите – лекари, психотерапевти и други специалисти, занимаващи се с лечение и трансформация.

Характеристиката на числото 13 предполага, че на този ден трябва да сте особено внимателни към сигналите, които ви изпраща светът около вас. Това е ден за преразглеждане на старото и приемане на новото. Трябва да затворите врати към миналото, за да видите тези, които се отварят към бъдещето.

Не пренебрегвайте и значението на самия петък – ден, който се свързва с Венера, планетата на красотата и хармонията. Можете да използвате това време за грижа за себе си – релаксиращи процедури или разходки сред природата, които ще ви помогнат да превъзмогнете евентуалните трудности. 

От гледна точка на астрологията, денят е подходящ за осмисляне и наблюдение на събитията около вас. Избягвайте да вземате важни решения, но следете внимателно новите възможности и хората, които навлизат в живота ви. Подгответе се за промени, които могат да настъпят по-късно, когато моментът за действие е благоприятен. В никакъв случай не давайте пари на заем, защото има риск да не ги получите обратно. Дори и да не сте суеверни, си струва да забавите щедростта си с един ден.

СНИМКИ: Image by benzoix on Freepik

Image by Karin Henseler from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ