Напишете дума/думи за търсене

В нощта срещу Кръстовден желанията се сбъдват

На 14 септември Българската православна църква чества един от най-важните и светли християнски празници – Въздвижението на Светия Кръст Господен, по-известен като Кръстовден.

В народната традиция съществува поверието, че в нощта срещу празника Господ слиза на земята и изпълнява всяко желание, отправено към Него с вяра и чисто сърце.

Тази вяра има особена сила в местността Кръстова гора, където според легендите е заровен самият Христов кръст. Точно затова на този ден много хора се отправят към това свещено място, за да пренощуват под открито небе с надеждата чудото да промени живота им.
Кръстова гора е обвита в тайнственост и духовност. Някога там е имало манастир, където се е съхранявала частица от Кръста Господен. Според преданието, храмът е бил разрушен по време на нападение от турците, а монасите убити, но свещената реликва останала скрита в местността. Затова и до днес хората вярват, че там има свещена сила.

Макар през цялата година богомолци да посещават Кръстова гора, най-голям е потокът на 13 и 14 септември. Всеки, който стъпи на тази земя, търси малко камъче с изсечен кръст, вярвайки, че то ще го защитава от злото и ще му донесе здраве и благополучие. Някои връзват цветни ленти и конци на така нареченото ”дърво на желанията", вярвайки, че ще им помогне за изпълнението на техните молби.

Празникът Кръстовден е свързан не само с "честния кръст", но и с настъпващото равноденствие, когато денят и нощта "се кръстосват". Жените прибират цветята в градините, а мъжете се пазят от студа, който идва с есента. Според народните вярвания от Кръстовден слънцето тръгва назад, което бележи началото на есенния сезон. В някои райони на България този ден е известен и като гроздоберник, защото започва събирането на гроздето.
Традиция е най-възрастната жена в семейството да изпече специален хляб, наречен Кръстова пита, украсен с голям кръст в средата. Хлябът се разчупва, когато всички са на трапезата, и се казват думите: ”Кръстец кръст да боли, мене кръст да не боли".

А сега помислете за своето най-съкровено желание. Изпратете го с молитва към Господ точно в полунощ и вярвайте искрено в сърцето си, че то ще се сбъдне!

СНИМКИ: Image by freepik

Image by Gerd Altmann from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ