Напишете дума/думи за търсене

3 неща, за които никога не бива да се хвалим

Има три неща, за които възмездието идва неусетно, но безмилостно. То е неочаквано, защото произлиза от на пръв поглед обикновени, дори невинни действия, на които не обръщаме внимание.

Не говорим за престъпления или явни грешки, а само за думи — може би празнословие или прекомерна самоувереност. Но тези изказвания винаги водят до справедлива разплата. Тя настъпва сякаш човекът е поканил "черния събирач" в живота си по своя воля.

Често тези ситуации се характеризират с обвинения към другите за собствените неуспехи. Човекът, убеден в своята правота, се извисява над околните, критикувайки ги от високо. Но има три неща, за които никога не трябва да се хвалите или оплаквате.

Ако сте загубили работата си, обвинението най-често пада върху вас самите. Можело е да подходите различно към отношенията с работодателя, или дори да изберете друга професия. Някой може да каже: ”Ето, виж ме, аз съм успешен, а ти си се провалил". Но това са последните му самоуверени думи, преди да бъде покосен от собствената си арогантност. Такива хора сами попадат в капана, който са заложили с високомерните си поучения. Докато тези думи излизат от устата на такъв наставник, най-добре е да се отдръпнете и да избягате. Скоро ще се убедите, че възмездието не е закъсняло.

Същата участ очаква и онези, които гордо изтъкват своето здраве, сякаш е нещо, което сами са постигнали. Те се хвалят, че ще живеят дълго, благодарение на собствените си усилия, пренебрегвайки факта, че здравето е крехко и непредвидимо. Подобна гордост често е последвана от сурово осъзнаване — здравето не винаги е в нашите ръце. Вместо да се хвалим, трябва тихо и скромно да се радваме на това, което имаме и да благодарим всеки ден.

Третото опасно нещо е да парадирате със своето щастие и любов. Не става дума за обикновено споделяне, а за показност и самохвалство относно партньора, децата или връзките, сякаш те са вечни и непоклатими. Истината е, че демонстрацията на такова щастие често привлича нежелани последици.

И в трите случая се крие осъждане към другите — подчертавате своето превъзходство, което привлича завист и недоброжелателност. Тези, които се хвалят, сякаш несъзнателно търсят наказание, подобно на пътник, който се украсява със злато и скъпоценности в тъмна нощ, пеейки предизвикателно. Може би дълбоко в себе си тези хора смятат, че не заслужават своето щастие и подсъзнателно жадуват за поражение.

Но е опасно да се издигате над другите, защото в крайна сметка това ще ви струва повече, отколкото можете да понесете.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by Jobert Aquino Aquino from Pixabay

Image by Daniel Nebreda from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ