Напишете дума/думи за търсене

Най-честите грешки в интимната хигиена, които жените допускат

Някои често срещани грешки, които жените допускат при грижата за интимната зона, могат да окажат негативно влияние върху здравето. Защо е важно да поддържаме правилния баланс на бактериалната флора и как прекалената хигиена може да навреди на женското тяло?

Много дами се стремят да премахнат напълно всякаква миризма от интимната си зона, без да осъзнават, че прекалената грижа може да наруши естествения баланс на микрофлората.

Миризмата от влагалището, с малки изключения, е напълно нормално явление, свързано с естествените процеси в тялото. Вагината е важен орган от репродуктивната система, изпълняващ ключова роля при зачеването и раждането, но външни фактори могат да повлияят негативно на нейното здраве — неадекватна хигиена, неподходящо бельо, незащитени сексуални контакти и други. Дори жените, които полагат специални грижи, могат да допуснат грешки. И това е напълно нормално. Кои са нещата, които не трябва да правите в интимната грижа? Вижте някои от тях.

1. Ежедневна употреба на дамски превръзки

Дамските превръзки са предназначени за употреба по време на менструация, но тънките варианти често се използват ежедневно, което може да доведе до проблеми. Под превръзката се създава топла и влажна среда, благоприятна за развитие на бактерии, което повишава риска от инфекции. Затова е препоръчително превръзките да се използват пестеливо или да се сменят редовно — поне на всеки четири часа. Заложете на памучно бельо и перете с антибактериален перилен препарат за чувствителна кожа. Много подходящи са бебешките видове.

2. Премахване на естествения аромат

Интимната зона на жената има специфичен аромат, който е естествен резултат от влажната среда в тялото. Тази среда е идеална за полезните бактерии, но ако миризмата стане по-силна, съпроводена със сърбеж или необичайно течение, това може да е знак за проблем. В останалите случаи - не трябва да се опитвате да премахнете тази естествена миризма, а просто да я приемате за нормална.

3. Използване на неподходящи продукти като лубриканти

Маслени продукти като вазелин могат да доведат до инфекции. За лубрикант трябва да се избира продукт с неутрално pH, а използването на хранителни масла, като маслиново или краве масло, може да наруши киселинно-алкалния баланс на вагината, да предизвика дразнене или дори изгаряне. Използването на неподходящи вещества в интимната зона крие сериозни рискове, затова е важно да се залага на специално разработени продукти, които са безопасни за деликатната кожа и микрофлора.

4. Вагинални душове и прекалено агресивна хигиена

Прекалената хигиена, особено при използване на вагинални душове, може да има обратен ефект. Такива промивки често водят до дисбаланс на микрофлората, което увеличава риска от бактериални инфекции, включително вагиноза и възпаления на тазовите органи. За да поддържате интимната хигиена, е достатъчно да използвате вода и мек сапун с неутрално pH. След измиване е препоръчително зоната да се подсуши с чиста, памучна кърпа, за да се избегне влага и последващ дискомфорт.

5. Неправилна интимна хигиена след полов контакт

Липсата на постоянен партньор изисква употребата на презервативи за предпазване от инфекции. Важно е също така в секса да се избягват нестандартни продукти като сметана или други храни, които съдържат захари. Те могат да нарушат естествения баланс на вагиналната микрофлора и да предизвикат гъбични инфекции. Ако искате да използвате лубриканти или продукти за по-голям комфорт, залагайте на тези, които са създадени специално за тази цел.

6. Неправилно използване на тоалетна хартия

Една от най-честите грешки е неправилното избърсване след тоалет. За да се предотврати пренасянето на бактерии от ануса към влагалището, винаги трябва да се избърсвате отпред назад. Това ще помогне за намаляване на риска от инфекции.

7. Пропускате грижата за кожата на деликатната кожа на интимната зона

Кожата на вагината е изключително мека и чувствителна. Най-малките интервенции или неправилни продукти могат да предизвикат дразнене, изгаряне или инфекция. Затова е от съществено значение да се вслушвате в сигналите на тялото и да следвате препоръките за правилна грижа, за да запазите микрофлората на вагината в оптимално състояние.

СНИМКИ: Image by pikisuperstar on Freepik

Image by burin kul from Pixabay

Image by u_7jr9kuzf77 from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ