Напишете дума/думи за търсене

Обидите, които децата никога не прощават на своите родители

Често най-близките ни хора са и тези, които могат да ни наранят най-дълбоко.

Психолозите подчертават, че много от обидите, които децата получават от своите родители, остават с тях през целия живот. Кои са действията и думите, които бележат с най-силна следа крехката психика? Вижте някои от тях.

1. Игнориране на мнението на детето

Една от най-честите причини за недоволството на подрастващите спрямо родителите е липсата на уважение към тяхното мнение. Фрази като "Никога не знаеш какво искаш!" или "Ще правиш, каквото ти казвам!" остават в съзнанието на децата и носят горчивина дълги години след това.

2. Несправедливост


Няма нищо по-болезнено от несправедлива критика или обвинение от родител. Много деца помнят моменти, в които са били несправедливо осъждани за нещо, което не са направили, и това оставя дълбоки следи в отношенията им със семейството.

3. Предателство


Една от най-трудно забравимите травми за децата е чувството на предателство от страна на родител или близък човек. Това може да включва нарушени обещания, издаване на тайни или предпочитане на чужди интереси пред тези на детето.

4. Безразличие


Когато родителите показват, че не им пука за детето с изказвания като "Прави каквото искаш, не ми е важно", те могат да предизвикат дълбока болка. Липсата на внимание и грижа може да се окаже също толкова травмираща, колкото постоянните забрани и наказания.

5. Сравняване с други деца


Един от най-големите удари по самочувствието на детето е сравняването с други – било то братя, сестри или приятели. Особено когато сравнението е в ущърб на малчугана, това може да остави дълготрайни емоционални белези.

6. Лъжи


Много родители, макар и с добри намерения, понякога избират да лъжат децата си, за да ги предпазят от неприятни новини или тежки истини. Въпреки това, когато детето открие, че е било излъгано, дори с цел защита, това води до загуба на доверие и силно разочарование.

7. Липса на вяра в способностите на детето


Дори любящите родители могат понякога да подценят своите деца. Фрази като "Аз ще го направя по-добре" или "Ти не можеш да се справиш" могат да сринат самочувствието на подрастващото и да го накарат да се съмнява в собствените си способности.


Причините за детското негодувание към родителите могат да бъдат многобройни и различни по тежест. Някои обиди бързо се забравят, но други остават в съзнанието за дълго, понякога дори за цял живот. Затова е важно майките и бащите да осъзнават как техните думи и действия могат да повлияят и да се стараят да избягват поведение, което би могло да остави трайни емоционални рани.

СНИМКИ: Image by PublicDomainPictures from Pixabay

Image by PublicDomainPictures from Pixabay

Image by Gerd Altmann from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ