Напишете дума/думи за търсене

Какво се случва с децата на родители, живеещи в нещастен брак

Основната причина човек да не успее да изгради пълноценни лични отношения и дълготрайна връзка е, че той е емоционално обвързан с проблемите в личния живот на своите родители.

Често виждаме деца, които несъзнателно се намесват в конфликтите на родителите си и, като резултат, жертват собствения си живот.

Когато едно дете усети слабост у един от родителите, например ако бащата изневерява или упражнява насилие над майката, то решава, че трябва да се намеси, да заеме страна.

Ако един от двамата е емоционално или физически недостъпен, детето инстинктивно започва да подкрепя другия, за да запази семейството цяло. То буквално поема ролята на заместител, опитвайки се да поддържа брака, въпреки токсичните отношения. Такава намеса обаче краде енергия от живота на малчугана и прехвърля тежестта на проблемите на родителите му върху неговите рамене.

Този процес носи негативни последици за всички. Детето, опитвайки се да помогне, се отказва от своето бъдеще и личен живот. В същото време майката и бащата остават в нещастен брак, без да имат възможността да намерят ново щастие поотделно.

Тази дисфункция се предава през поколенията. Когато детето един ден създаде семейство, често несъзнателно възпроизвежда същия модел на поведение. След това неговото отроче може да се окаже в подобна ситуация – принудено да подкрепя и ”спасява” мама и татко, повтаряйки същия цикъл.

Ако искате да живеете пълноценно и да дадете на децата си свободата да бъдат деца, спрете да се намесвате в отношенията на родителите си. Не заемайте страна. Не съдете и не оправдавайте никого от тях. Всеки човек носи отговорност за своите решения и за връзката, в която е избрал да бъде. Често родителите сами избират да останат в нездрави отношения, дори да бъдат наранени.

Не ги съжалявайте. Когато съжалявате, намалявате тяхната сила и поемате отговорността вместо тях. Оставете ги да се справят сами. Те са възрастни и могат да вземат своите решения. Ако се разделят, това може да е за добро. Разводът може да им даде възможност да намерят нещо по-добро и по-подходящо за тях. Всеки има правото да бъде щастлив.

Не дръжте родителите си в нещастие, само за да ги видите заедно. Останете техни деца, без да се намесвате в отношенията им. Живейте своя живот. Вашите родители си остават родители, независимо от решенията, които вземат. Имат право на щастие, както и вие.

Не жертвайте собствения си живот за една илюзия. Живейте пълноценно и оставете тези, които са ви създали , да правят същото. Имат това право.

СНИМКИ: Image by freepik

Image by Mohamed Hassan from Pixabay

Image by TUREK90 from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ