Напишете дума/думи за търсене

10 неща, които майката не трябва никога да казва на дъщеря си

Думите носят тежест. Те са не само средство за изразяване, но също така предават и емоциите и отношението ви. Поради тази причина е важно внимателно да подбирате какво казвате, особено когато разговаряте с децата си.

Това е още по-важно, когато става дума за взаимоотношенията между майка и дъщеря, защото в те имат допълнителен емоционален заряд. Ето десет фрази, които никога не бива да казвате на дъщеря си, защото те няма да подобрят ситуацията, а могат да доведат до дистанциране и разрушаване на доверието помежду ви.

1. „Докато живееш под моя покрив, ще следваш моите правила."


Колкото и да сте разстроени от поведението на дъщеря си, тази фраза не е подходяща. Тя ограничава личното ѝ пространство и нарушава нейната свобода по неприемлив начин.

2. „Ще се разболея от тревоги заради теб."


Така прехвърляте отговорността за вашите емоции върху детето, което не е справедливо. Ако наистина се разболеете, болестта няма да е нейна вина. Вместо да я обременявате, по-добре обяснете как се чувствате и опитайте да намерите решение заедно.


3. „Писна ми да искаш постоянно нещо."


Децата не разбират финансовите трудности на семейството и често не могат да ги осъзнаят. Вместо да я обвинявате, опитайте да ѝ обясните по-деликатно ситуацията и избора, пред който сте изправени като семейство.

4. „Прекалено си слаба, вече се виждат ребрата ти."

Тийнейджърките често се притесняват за теглото си, но този коментар може да засили тревогите им и да доведе до проблеми като анорексия или булимия. Важно е да говорите внимателно и да обсъдите емоциите, стоящи зад този въпрос.

5. „Заради теб си съсипах живота."

Тази фраза обикновено завършва с: „И така ми се отплащаш." Майките, които я изричат, често се борят с вътрешни конфликти, които трябва първо да разрешат самите, вместо да обвиняват децата.

6. „Всички мъже са еднакви и за нищо не стават."

Подценяването на мъжкия пол пред дъщеря ви не е добър урок. Това само ще замъгли възприятията ѝ за любовта и връзките. Вашите разочарования не означават, че и тя ще преживее същото.

7. „Ще разбереш, когато и ти станеш майка."

Тази фраза намеква, че майчинството е тежко бреме. Вместо това, по-добре споделете своите чувства и говорете открито за предизвикателствата, които изпитвате.

8. „Правя го за твое добро."

Често използвано от объркани родители, това твърдение може да разруши доверието в отношенията ви. Не е нужно да оправдавате действията си, ако са наистина в интерес на дъщеря ви.

9. „Всичко, което правя, е за теб."

Майките, които казват това, често имат изградена представа за бъдещето на дъщеря си. Когато нещата не се случат така, както са планирали, се чувстват разочаровани. Вместо да натякват за това, по-добре да подкрепят новите интереси на дъщеря си.


10. „Виждам, че не си щастлива със съпруга си."

Дори когато дъщерята вече има свое семейство, майката може да опита да контролира живота ѝ. Тази фраза често крие желанието да върне порасналото си момиче обратно в дома, като нарушава както нейните отношения със съпруга, така и с майката.

 
СНИМКИ: Image by freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ