Напишете дума/думи за търсене

Децата на тези родители израстват емоционално стабилни

Една на пръв поглед обикновена проява на внимание и топлота може да окаже дълбоко въздействие върху живота на детето и цялото семейство.

Раждането е събитие, което неизбежно преобръща ежедневието на родителите и ги поставя пред множество нови предизвикателства.

В динамиката на живота младите майки и бащи често се фокусират върху ежедневните задачи и грижите за детето, без да отделят време да се замислят върху ценностите, които искат да предадат. А това всъщност е ключово за формирането на хармонична семейна среда.

Семейните психолози твърдят, че основополагащите принципи в едно домакинство като взаимно уважение, благодарност и признателност могат значително да повлияят на развитието на малчугана. Ако тези добродетели са в основата на общуването в семейството, те ще му дадат сила и увереност да се справя с житейските трудности по-лесно и с повече устойчивост.

Психологът Алън У. Бартън, доцент в Университета на Илинойс, отдавна изучава ролята на благодарността в междуличностните отношения. Неговите проучвания доказват, че изразяването на благодарност и признателност може да създаде по-добра атмосфера в различни колективи – от работни екипи до семейства. Според него благодарността не само подобрява настроението, но и повишава общото благополучие на всеки индивид. В стремежа си да разбере по-добре как този феномен влияе върху семейните отношения, ученият се впуска в задълбочено изследване, което носи изненадващи резултати.

Бартън и неговият екип събират данни от 593 родители от различни щати на САЩ. Участниците са на възраст от 24 до 75 години и имат поне едно дете на възраст между 4 и 17 години. Въпросите в изследването са насочени към усещането за родителска роля, както и към това какви са техните възприятия за ценностите и благодарността, които съществуват между членовете на семейството.

Резултатите са недвусмислени – тези, които усещат признателност както от своя партньор, така и от децата си, се чувстват значително по-щастливи и удовлетворени в сравнение с онези, които не получават същото ниво на признателност. Благодарността се оказва не просто символичен жест, а важен фактор за семейното щастие. Майките и бащите, които често чуват думи на признателност или усещат жестове на благодарност, споделят, че това ги кара да се чувстват обичани и ценени. Това чувство не само подобрява личните им взаимоотношения, но също така им помага да бъдат по-продуктивни в работата си и по-отворени към емоционалните нужди на близките си.

Изследването на Бартън хвърля светлина върху това колко важни са малките жестове на признателност в ежедневието на едно семейство. Когато родителите се чувстват оценени, те са по-склонни да предават тези чувства на своите деца, като създават атмосфера на уважение и взаимопомощ. Така благодарността се превръща в основа за хармонични взаимоотношения, които улесняват не само възпитанието, но и изграждането на стабилни и позитивни семейни връзки.

Накрая Бартън заключава, че изразите на благодарност могат да бъдат мощен инструмент за създаване на фамилно щастие. Те не само укрепват отношенията между членовете на семейството, но и изграждат основата на емоционалната стабилност на децата. 

СНИМКИ: Image by teksomolika on Freepik

Image by Ana Krach from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ