Напишете дума/думи за търсене

5 ползи за здравето от редовния масаж на гърдите

Масажът на гърдите е дейност, която носи редица ползи – от ранно откриване на рак до подпомагане на кърменето и облекчаване на мускулни болки.

Дори кратка сесия от 15 минути е достатъчна за извличане на позитиви за здравето. Рисковете са минимални, така че тази практика може да се прилага често. Ето защо и как да правите масаж на бюста си, както и кога е наложително да се консултирате с лекар.

1. Подпомагане на кърменето

Изследвания показват, че масажът на гърдите може значително да помогне на кърмещите майки. Например, при проучване сред група родилки, които получават по два 30-минутни масажа в първите 10 дни след раждането, се наблюдава намаляване на болките в гърдите по време на кърмене. Освен това, масажът може да повиши качеството на млякото и да помогне за предотвратяване на проблеми като подуване или мастит.


2. Ранно откриване на рак


Редовното самопреглеждане на гърдите и масажът могат да спомогнат за откриване на рак в най-ранните му стадии. Според изследване, около 25% от жените откриват сами своя рак на гърдата чрез прегледи, а още 18% го забелязват случайно.


3. Подобряване на външния вид


Някои жени прилагат масажа като метод за стягане на гърдите, вярвайки, че той подобрява кръвообращението и еластичността на кожата. Разтриването с масла като зехтин се използва за подобряване на тонуса и стегнатостта.


4. Подпомагане на лимфната система


Гърдата е свързана с лимфната система, която има ключова роля в детоксикацията на тялото. Масажирането на областта под мишниците, където се намират лимфни възли, може да стимулира дренажа. Този тип масаж е полезен, особено при хора, които имат проблеми с лимфната система.


5. Облекчаване на мускулни болки


Масажът на гърдите може да помогне при напрежение в гръдните мускули, особено след физически упражнения или спортни дейности, които натоварват тази област.

Методите варират в зависимост от целите, които преследвате. Можете да разгледате техники в различни източници или да се консултирате със специалист за препоръки.

Рисковете при масаж на гърдите са минимални. Все пак, ако сте претърпели операции или имате бучки, белези или сте били облъчвани, бъдете внимателни. Ако имате симптоми на мастит или други необичайни промени в гърдите, незабавно се консултирайте с лекар.

СНИМКИ: Image by wayhomestudio on Freepik

Image by Waldryano from Pixabay

Image by Marijana from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ