Напишете дума/думи за търсене

Как майката да възпита здравословно самочувствие в дъщеря си?

Ролята на майката в живота на всяко момиче е незаменима, защото от нейната подкрепа и разбиране зависи не само доброто самочувствие, но и изграждането на позитивна самооценка и увереност.

Наскоро отбелязахме Международния ден на момичетата, учреден от ООН през 2011 г., чиято цел е да вдъхновява младите момичета и да ги увери, че те са ценни и уникални.

В днешния свят пред младите жени стоят високи, често непостижими изисквания – стандарти за красота, интелектуална реализация, самоусъвършенстване. Тези очаквания могат да породят тревоги и съмнения, а в моменти на уязвимост семейството е мястото, където момичетата трябва да намират подкрепа. Когато целият свят поставя изисквания, е важно да има кой да им каже: „Ти си достатъчно добра, точно такава, каквато си."

В този контекст е важно да разпознаваме различните психологически нужди на децата си. С помощта на комуникационния модел на личностните типове, можем да разберем какъв е най-подходящият начин за подкрепа на всяко дете. Всеки човек е уникален и в него се съчетават различни аспекти на личността.

Например, за момиче, чийто основен тип личност е основан на логиката, е важно да се цени нейната способност за анализ и точност. Похвали като „Толкова си добра в..." или „С твоята прецизност ще постигнеш всичко" ще я мотивират и й дадат увереност. За момиче с характер на бунтар, което се вдъхновява от разнообразието и новите идеи, е важно да чува „Ти си толкова креативна!" или „Обожавам начина, по който намираш нестандартни решения."

Подкрепата трябва да бъде балансирана – комплиментите не само че укрепват самочувствието, но и помагат на младите момичета да развиват своите силни черти. Затова е от значение да разбираме какво наистина ги вълнува, да ги насърчаваме и да създаваме среда, в която се чувстват приети и подкрепени.

Но не забравяйте, че това важи и за самите майки. Като „големи момичета", те също имат нужда от подкрепа и самоокуражаване. Да разпознаваме и обичаме силните си страни ни помага не само да се чувстваме уверени, но и да сме пример за дъщерите си. Всяка жена, независимо от възрастта си, заслужава да бъде подкрепяна и оценявана за това, което е.

Важно е да помним, че всяко момиче има уникални качества, които заслужават уважение и подкрепа. Понякога те може да изглеждат като слабости, но в тях се крие индивидуалната сила на всяко дете. Ако дъщеря ви е по-затворена и склонна към мечтателност, тя може да има невероятен потенциал за творчество и самостоятелност. Момиче с лидерски дух и нужда от активност има потенциал да бъде бъдещ ръководител или вдъхновител. С разбиране на тези черти родителите могат да насърчат децата си по начин, който им помага да развиват автентичното си „аз".

Ако в семейството има различни личности, подходът към всяко дете ще е индивидуален. Може две сестри да са напълно различни — едната да е уверена и смела, а другата – тиха и замислена. Тогава отговорността на родителите е да намерят начин да отговорят на специфичните нужди на всяка една, така че всяко дете да се чувства разбрано и прието за това, което е.

Подкрепата е съществена и за майките. Като жени, които са и „големи момичета", те също се нуждаят от окуражаване и време за себе си. Да намират баланса между грижите за семейството и тези за собственото си развитие е важно както за тяхното щастие, така и за доброто на цялото семейство. Когато една майка показва уважение и любов към себе си, тя подава на дъщеря си пример за това как да бъде уверена и да цени себе си.

Същината на изграждането на здравословна самооценка е във всекидневните малки жестове, подкрепящите думи и искрените комплименти, които могат да насърчат всяка жена да вярва в силите си. Това важи и за дъщерите, и за майките — важно е да не забравят, че те притежават ценности, които заслужават да бъдат оценени и уважавани.

Затова нека се стараем да бъдем опора, да намираме правилните думи за подкрепа, както за младите момичета, които тепърва откриват себе си, така и за жените, които продължават да израстват и като личности. Нека си припомним, че всеки ден е възможност да вдъхновим и насърчим себе си и децата около нас да бъдат най-добрата версия на себе си.

СНИМКИ: Image by freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ