Сезонът на ароматните кестени е идеален момент да се насладите на тяхната сладост и да ги приготвите вкъщи.
Този вкусен и питателен продукт е бил ценен още от древността – римляните го използвали в сладкиши и супи, а в някои части на Европа кестените са наричани „хлябът на бедните" заради хранителната им стойност. Ето как лесно да приготвите и обелите перфектните печени или варени кестени.
Начин на приготвяне:
1. Измийте кестените добре и ги подсушете. С остър нож направете малък разрез (най-често кръст) в кората им. Това е важна стъпка, за да избегнете неприятното „гърмене" във фурната.
2. Загрейте фурната на 200°C и подредете кестените върху тава с хартия за печене. Печете ги за 10-20 минути, като ги наблюдавате – когато кората започне да се отваря, са готови. След това ги увийте в кърпа, за да запазите топлината и да улесните беленето.
3. Ако предпочитате по-лесен метод, сварете кестените за около 15 минути. След това ги извадете от водата и увийте в кърпа, докато са още топли.
Белете кестените, докато са топли, за да премахнете както външната кора, така и тънката вътрешна ципа.
Увийте ги в кърпа веднага след печене или варене, за да запазите парата. Това омекотява кората. Ако имате повече време, поставете горещите кестени в купа с капак – ефектът от парата ще улесни значително задачата.
Кестените са не само вкусни, но и изключително здравословни. Съдържат по-малко мазнини от повечето ядки, но са богати на витамин С. Те са идеален избор за вегетарианци и вегани, защото са богат източник на фолиева киселина, желязо, магнезий и калций.
В средновековна Европа кестеновото брашно е било основна съставка за хляб и сладкиши, особено в планинските региони. В някои страни, като Франция и Италия, кестените имат специално място в културата и гастрономията, дотолкова че са посветени фестивали в тяхна чест. По време на тези празненства хората се наслаждават на деликатеси като крем супа от кестени, сладкиши и дори кестенова бира. В Япония дори съществува специален десерт, наречен „куримо", в който пюре от ядките се използва за пълнеж на сладкиши.
Следващия път, когато ги видите на пазара, помнете, че те не са просто есенна наслада, но и част от богато историческо и кулинарно наследство. Опитайте да ги приготвите по някой от предложените методи и открийте своя любим начин да им се насладите.
СНИМКИ: Image by 8photo on Freepik
Image by Holger Langmaier from Pixabay
Коментари (0)
Вашият коментар