Ароматът на прясно изпечен хляб е несравним – топъл, уютен и примамлив. А когато към него добавим огнената нотка на люти чушки, получаваме истинска симфония от вкусове.
Този домашен хляб с хрупкава коричка и мека, леко пикантна среда е перфектното допълнение към всяко ястие или просто чудесен повод да си отрежете още едно парче.
Рецептата е лесна и достъпна дори за онези, които нямат много опит в печенето. Използваме традиционни съставки, но с малко смелост и подправки превръщаме класическия хляб в гурме изживяване. Независимо дали го поднасяте с масло и сирене или като гарнитура към богата вечеря, със сигурност ще внесе характер във вашата кухня.
Необходими продукти:
500 г бяло брашно
7 г суха мая (или 20 г прясна мая)
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
300 мл топла вода
2 с.л. зехтин или разтопено масло
1-2 люти чушки (фино нарязани, количеството зависи от предпочитаната пикантност)
1 ч.л. пушен червен пипер (по желание)
50 г настърган кашкавал или пармезан (по желание, за по-богат вкус)
Начин на приготвяне:
1. В купа смесете маята, захарта и топлата вода. Оставете за 5-10 минути, докато маята се активира и започне да образува пяна.
2. В голяма купа пресейте брашното и добавете солта, пушения пипер (ако използвате) и нарязаните люти чушки.
3. Направете кладенче в средата и добавете шупналата мая и зехтина. Разбъркайте с дървена лъжица, след което омесете тестото на набрашнена повърхност за около 10 минути, докато стане гладко и еластично. Ако лепне, добавете малко брашно, но не прекалявайте.
4. Поставете тестото в намаслена купа, покрийте го с кърпа и оставете да втаса за 1 час или докато удвои обема си.
5. След като втаса, премесете го за кратко и оформете като хляб или сложете в намаслена форма. Ако искате, можете да добавите настърган кашкавал отгоре за още по-вкусен резултат.
6. Оставете да втаса още 30 минути, докато фурната загрява на 200 градуса.
7. Печете около 30-35 минути или докато придобие златист цвят и при почукване по кората звучи кухо.
8. Оставете го да изстине върху решетка, преди да го нарежете. За още по-наситен вкус, добавете към тестото нарязан пресен чесън или сушени билки като риган и мащерка.
СНИМКИ: FREEPIK
Коментари (0)
Вашият коментар