Напишете дума/думи за търсене

Ароматен кейк с шам фъстък и портокал

СНИМКА: Alexa Soh

Необходими продукти:

150 г безсолни ядки шамфъстък

225 г брашно

2 ч.л. бакпулвер

100 г меко масло

225 г захар

4 яйца

100 мл прясно мляко

2 портокала

настъргана кора

СНИМКА: Alexa Soh
СНИМКА: Alexa Soh

Начин на приготвяне:

Смелете в блендер 100 г шам фъстък. Пресипете в купа. Добавете брашното и бакпулвера и разбъркайте. В друг съд разбийте мекото масло. Добавете захарта и разбъркайте. След това сложете яйцата едно по едно, като след всяко разбивате енергично до хомогенност. Добавете и фино настърганата кора на 1 голям портокал.

Намаслете дъното и стените на форма с подвижно дъно с диаметър 23 см и постелете кръг от хартия за печене на дъното. Изсипете кексовата смес в нея и изпечете в предварително загрята фурна на 180 градуса 30-40 минути. Можете да използвате и обикновена кексова форма без падащо дъно или пък правоъгълна. Не е грешно. Изберете от тези, с които разпологате.

След като сладкишът е изпечен до златисто, го извадете и поставете върху поднос. Поръсете с нарязаните на едро 50 г ядки шам-фъстък. Ако обичате по-сочни десерти, можете да го полеете със сока от 1 портокал.

СНИМКА: Alexa Soh
СНИМКА: Alexa Soh

СНИМКА: Alexa Soh
СНИМКА: Alexa Soh

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ