Напишете дума/думи за търсене

Децата и ухапванията от комари - какво трябва да знаем

СНИМКА: Lucas van Oort

"Ухапа ме..." е рубрика, която е насочена към децата и е написана в разбираем за тях стил. В нея си говорим за различните видове ухапвания и кожни наранявания. Ако сте родител, можете да предложите на малчугана това четиво, за да бъде подготвен в различни ситуации, свързани с насекоми и ужилване от тях, трябва ли да потърси помощ и към кого да се обърне.

СНИМКА: Jazeel Jaz
СНИМКА: Jazeel Jaz

Какво е комар?

Комарът е насекомо, което се среща по целия свят. Има хиляди различни видове в много различни размери и цветове.

Женският се нуждае от кръв от гръбначни (индивиди с гръбначен стълб), за да снася яйца и да произвежда повече комари. Има специална част на устата си, която използва за смучене на кръв, а слюнката й разрежда тази кръв, за да може да я изпие. Всъщност именно слюнката на комара предизвиква сърбежа след ухапване.

Как изглежда ухапването от комар?

Човек, който е ухапан от комар, ще забележи кръгла розова или червена подутина, която много сърби.

Какво трябва да направите?

Ако мислите, че сте ухапани от комар, се измийте със сапун и вода. Сложете успокояващ продукт, за да спрете сърбежа. Още по-добре е, ако имате специален продукт за ухапвания от комари. Поставянето на пакет с лед върху засегнатото място също може да помогне. Ако сте дете, кажете на възрастен, че сте били ухапани от комар.

Има ли нужда от лекар?

Много е необичайно някой да прояви алергична реакция към ухапване от комар. Но ако все пак се случи и се почувствате замаяни или болни, незабавно уведомете възрастен. Лекарят може да лекува алергични реакции с лекарства.

Как да избегнем ухапване?

Най-добрият начин да избегнете ухапвания от комари е да носите средство против насекоми. Репелентите, които включват една от тези съставки, са най -добри. Помолете родител да ви помогне да ги приложите.

Тъй като комарите снасят яйцата си във вода, също е добра идея да изпразните кофи, саксии, играчки и други неща във вашия двор, които може да са събрали вода по време на дъждовна буря. И когато е възможно, носете ризи с дълги ръкави и дълги панталони, за да предпазите кожата си от комари.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ