Напишете дума/думи за търсене

Постна питка с тиква

Трудно е всяка година да измисляме нови и различни ястия за трапезата на Бъдни вечер, затова споделяме с вас една оригинална рецепта за по-различна питка.

Необходими продукти:

500 г тиква, почистена и нарязана на ситно

3 ч. ч. брашно

2 ч. л. бакпулвер

1 ч. л. сода бикарбонат

1 ч. л. сол

1 ч. л. сушен риган

1 щипка чесън на прах

2 с. л. зехтин

200 мл пшенична бира или газирана вода

100 г тиквени семки

Начин на приготвяне:

Тиквата се поръсва със зехтина, 100 мл вода и малко сол и се пече около 30 мин. във фурната на 180 градуса, докато омекне и водата се изпари. Намачква се с вилица.

Брашното се пресява с бакпулвера, добавят се солта, содата, чесънът и риганът. Към тиквата се прибавя бирата и се разбърква. Сипват се при брашното и с лъжица бързо се оформя лепкава топка. С мокри ръце се заглажда леко и се сипва в тавичка, намазана със зехтин и поръсена с брашно. Поръсва се с тиквените семки и се пече в загрята фурна на 180° С около 40 мин. Може да се поднесе с мед.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ