Трудно е всяка година да измисляме нови и различни ястия за трапезата на Бъдни вечер, затова споделяме с вас една оригинална рецепта за по-различна питка.
Необходими продукти:
500 г тиква, почистена и нарязана на ситно
3 ч. ч. брашно
2 ч. л. бакпулвер
1 ч. л. сода бикарбонат
1 ч. л. сол
1 ч. л. сушен риган
1 щипка чесън на прах
2 с. л. зехтин
200 мл пшенична бира или газирана вода
100 г тиквени семки
Начин на приготвяне:
Тиквата се поръсва със зехтина, 100 мл вода и малко сол и се пече около 30 мин. във фурната на 180 градуса, докато омекне и водата се изпари. Намачква се с вилица.
Брашното се пресява с бакпулвера, добавят се солта, содата, чесънът и риганът. Към тиквата се прибавя бирата и се разбърква. Сипват се при брашното и с лъжица бързо се оформя лепкава топка. С мокри ръце се заглажда леко и се сипва в тавичка, намазана със зехтин и поръсена с брашно. Поръсва се с тиквените семки и се пече в загрята фурна на 180° С около 40 мин. Може да се поднесе с мед.
Коментари (0)
Вашият коментар