Необходими продукти:
500 г брашно + още за омесване
30 г жива мая
100 мл топла вода
настъргана кора от 1 лимон
3 жълтъка
щипка сол
150 мл шампанско
100 г разтопен маргарин
150 г микс от захаросани и сушени плодове
1 яйце
едно зърно боб
за намазване и украса:
1 яйце
200 г микс от захаросани и сушени плодове
Начин на приготвяне:
Пресейте брашното и сипете в купа 330 г от него, като направите дупка в средата. Смесете маята с останалото брашно и хладката вода. Разбъркайте и оставете да шупне. Сипете в кладенчето при останалото брашно. Прибавете солта, лимоновата кора, жълтъците, шампанското и разтопения маргарин.
Замесете тесто, като си помагане с още брашно, за да не ви лепне прекалено. Прибавете нарязаните на малки кубчета плодове и премесете. Покрийте тестото и го оставете на топло, докато удвой обема си. Премесете отново и оформете като кръгъл кравай. Поставете го в кръгла тава с хартия за печене, поръсена с брашно. Мушнете на някое място бобеното зърно и паричката.
В средата, за да не се затвори дупката при печене, поставете малка купичка за крем карамел с дъното нагоре. Оставете да втаса отново. Намажете повърхността с разбитото яйце и зелепете нарязаните захаросани и сушени плодове. Печете в загрята до 160 градуса фурна около един час или докато стане златистокафяв. След като се охлади, внимателно отстранете металната шола. По желание може да поръсите с пудра захар.
Коментари (0)
Вашият коментар