Напишете дума/думи за търсене

Козунак с локум и орехи

Необходими продукти:

1 1/4 кг брашно

60 г мая

300 мл прясно мляко

400 г захар

7 яйца

400 г локум

200 г орехи

120 г мас

230 г масло

1 ч.л. ванилия

1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Маята се разтваря в 1/3 от прясното мляко. Разбърква се до гладка каша. Покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса. Яйцата се разбиват ъс захарта, докато тя се разтвори. Към тях се добавят останалото прясно мляко, ванилията и солта. Сипва се шупналата мая и се разбърква добре. В голяма тава се слага брашното. Отделя се малка част от него за омесване. Оформя се кладенче и яйчената смес се сипва вътре.

Започва се месене на тестото, като постепенно си прибавя по малко от останалото брашно. Трябва да се получи меко тесто, което да не лепне. При необходимост се добавя още брашно. Двата вида стопена мазнина - мас и масло, се смесват и с непрекъснато примесване се прибавят към тестото, докато то поеме цялата мазнина. Меси се дотогава, докато стане жилаво и започнат да се получават въздушни мехури.

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash

Омесеното тесто се поставя в достатъчно голям съд, покрива се с кърпа и се оставя на топло да втаса. Обикновено това отнема около час - докато удвои обема си. След като тестото втаса, от него се правят козунаци с най-различни форми. Както големи, така и малки.

Най-добре е тестото да се раздели на две. Едната част се разделя на три еднакви топки тесто и те се разточват върху намазан с масло плот на дълги правоъгълни парчета. Поръсват се с орехи и локум. Лентите се завиват и оформят на рула.

Сплитат се на плитка и се поставят в намазана с масло правоъгълна форма. Козунакът се покрива с кърпа и се оставя на топло да втаса отново за около час. С другата част се процедира по същия начин. Козунаците се намазват с разбито яйце и се поръсват с цели белени бадеми. Фурната се загрява на 150 градуса и първоначално козунаците се пекат на тази температура в продължение на около 40 минути. Покриват се с фолио, за да не изгорят. След това се доизпичат за още около 20-30 минути.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ