Черешите са нискокалоричен плод, така че можете да ги хапвате, без да се притеснявате за фигурата си.
52 калории на 100 гр. продукт е достатъчно ниска стойност, за да ги консумирате спокойно. Във витаминния състав на плода надделява витамин А, а също така и витамини В1, В2, С и Е. Съдържат също калций и желязо, което се усвоява бързо и лесно при храносмилане. Богати са на магнезий и фосфор, но най-ярко изразеният минерал в тях е калият. Трябва да споменем и органичните киселини и пектините, а особено внимание заслужават антоцианите – вещества от групата на флавоноидите, които представляват мощни естествени антиоксиданти.
Полезно ли е бременните да ядат череши? Да. Можете спокойно да хапвате, докато очаквате дете, стига да не преяждате с тях. Йодът в състава им помага на щитовидната жлеза да работи правилно, а произвежданите от нея хормони са важни за формирането на нервната, костната и мускулна тъкан на плода.
Желязото в черешите спомага за повишаване на хемоглобина, а анемията е чест проблем на бременните, особено през последните месеци преди раждането. Калият участва в кръвообразуването и обмяната на веществата и предпазва от отоци, така че при подути глезени шепа череши ще ви повлияе добре. Калцият пък е необходим за минерализиране на костната тъкан на плода, за пълноценна дейност на нервната система и за производство на кръвни клетки.
Магнезият е необходим за работа на нервната система и поддържа мускулния тонус, като не допуска пренапрягане на гладката мускулатура, включително и на матката. Той ни е нужен за здрав сън, за добро настроение, за по-голяма устойчивост на стрес. Витамините от група В са необходими за укрепване на имунитета, както и аскорбиновата киселина (витамин С). Имунитетът на бременната жена е понижен поради естествени и логични причини – прогестронът го потиска, за да бъде запазен плода. При това обаче бременната се оказва по-податлива на простудни и вирусни заболявания.
Колкото са по-тъмни черешите, толкова повече антиоксиданти съдържат. Склонните към алергии бременни обаче ще е добре да наблегнат на жълтите и розови сортове череши, защото те по-рядко предизвикват алергия. Плодът може да бъде полезен срещу сутрешно гадене – ако хапнете няколко череши сутрин след събуждане, възможно е неприятните усещания да намалеят или да изчезнат съвсем.
Благодарение на пектина, пресните череши действат като натурално разхлабително средство и прочистват червата. Тези плодове са полезни при запек и хемороиди, както и при деликатни женски дефекационни проблеми, свързани с бременността.
Бременните могат да консумират не само плодовете, но и листата и дръжките – от тях се прави отвара, която влияе добре на състоянието на кръвоносните съдове и сърцето.
Коментари (0)
Вашият коментар