Свикнали сме да чуваме, че бременната жена трябва да яде като за двама
Бабите ни силно да подкрепяли това вярване, но тогава яденето за двама е имало доста по-безвредни храни от сегашните пакетирани сладки, трансмазнини и палмово масло. Също така зеленчуците и плодовете са били с ясен произход. Хубаво е всяка бременна дама да потърси услугите на диетолог или сама да проучи какви храни е добре да приема по време на деветте месеца – които са полезни за нея и бебето, и от които няма да качи килограми, които да сваля с години.
Определено най-важни са плодовете и зеленчуците. Те съдържат витамини и минерали, които дават енергия, регулират метаболизма, който по време на бременността търпи негативни промени, а също – подобряват кръвното налягане, което също дава отклонения през този период. Най-препоръчителните са: домат, ябълки, моркови, банан и кайсии, Подбирайте видове, които се срещат по нашите географски ширини и, по възможност, са отгледани у нас, а не са вносни, защото не се знае колко пресни са всъщност и дали не съдържат вредни вещества.
През второто тримесечие е важен приемът на млечни продукти. В този период се формират костите на бебето и то има нужда от повече калций. Може да са приемат: сирене, извара, кисело мляко. Избягвайте прясното мляко, но ако ви се пийва, поне намалете дозите, за да не се отрази на кожата ви.
Дойде ред на месните храни. Сред тях, естествено, най-полезна е рибата и то морската. В треската, например, се съдържа богато количество Омега-3 мастни киселини и ценни протеини. Важно е, също така, да бъде сготвена, а не пържена. Относно противоречивото червено месо – то е богато на желязо, а пилешкото съдържа протеини. Купувайте пресни яйца и не прекалявайте с тях, а като ги приготвяте, е важно да са твърдо сварени.
Друго важно правило е да консумирате пълнозърнести храни вместо техните вкусни еквиваленти. Например – хляб, паста и сладки изкушения. Те могат да бъдат приготвени с пълнозърнесто брашно и мюсли. Зърнените храни също са изключително полезни за стомаха и дават необходимата по време на бременностт енергия. Спокойно можете да консумирате ориз, боб, леща, булгур, грах и елда. И на последно място, но не и по важност – пийте много вода!
За нормално се счита приемането на около 1 литър и половина – 2 на ден. Но по време на деветте месеца се налага известно увеличаване на течностите. Това е необходимо заради повишеното количество кръв в тялото на майката, необходимо за изхранването на плода с полезни вещества и кислород. В това количество могат да влязат и плодови, зеленчукови сокове, прясно мляко, чайове. Важно е бъдещите майки да знаят, че не трябва да пият само сокове и подсладен чай, защото така увеличават излишно приема на празни калории, пък и жаждата им няма да бъде утолена.
Коментари (0)
Вашият коментар