Въвеждането на месо при бебета най-лесно се oсновава на принципа на 3-те въпроса – как, кое и защо?
Как да въведете месо?
Има два варианта – купено готово пюре или приготвяне на месно пюре в домашни условия. Изключително важно е във втория случай да изберете наистина качествено месо. Тук рискът от храносмилателни проблеми е много по-голям, отколкото ако решите да приготвяте сами зеленчукови пюрета. Животинските продукти са много по-опасни, ако се купуват от непроверени доставчици и некотролирани производители.
Кое месо да въведете?
Изборът ви е доста голям, но той ще бъде ограничен най-вече от препоръките на педиатрите. На практика, захранването с месо се започва с най-леките и крехки видове. Идеални варианти са пилешко, пуешко и патешко. Постепенно се преминава и към заешко. То е диетично и леко месо като останалите, но пък е по-жилаво и не във всеки регион е често консумирана храна, тоест не е сигурно, че ще намерите прясно месо. Оставете за накрая телешкото, агнешкото и свинското. Това са меса, които можете спокойно да въведете и след първия рожден ден на детето.
Защо на детето му е нужно месо?
Без да влизаме в полемика с вегани и вегетарианци, ще отбележим, че месото е доказано необходим хранителен продукт на все още развиващото се тяло и организъм на бебето. То е източник на протеин и енергия, който трудно може да бъде набавен дори от завишен прием на редица варива и бобени растения. Последните, между другото, са в голяма част алергени и се въвеждат дори по-късно в детското меню. Месото е продуктът, който помага на тялото да расте, да се възстановява само, да бъде активно и здраво!
Коментари (0)
Вашият коментар