Приемът на витамин B12 по време на бременност е от съществено значение за развитието на мозъка и гръбначния мозък на бебето. Той подпомага и образуването на здрави червени кръвни телца и ДНК.
Съдържа се в естествен вид само в храните от животински произход - риба, месо, яйца и млечни продукти, а при растителните се добавя като обогатяваща съставка. Ако пренаталните ви витамини не включват B12 и спазвате вегетариански или вегански режим на хранене, е необходимо да се консултирате с вашия лекар или акушер-гинеколог относно приема.
Витамин B12 е от съществено значение за развитието и функционирането на мозъка и гръбначния мозък на бебето и за образуването на здрави червени кръвни телца. Подпомага и производството на ДНК - генетичният материал, който се намира във всички клетки на бебето.
Някои проучвания показват, че при новородените, чиито майки са били с ниски нива на витамин В12 по време на бременността, се наблюдава повишен риск от дефекти на невралната тръба. По време на бременност или докато кърмите, имате нужда от малко по-голямо количество от обичайното:
Бременни жени: 2,6 микрограма (мкг) на ден
Кърмещи майки: 2,8 мкг на ден
Кои храни, съдържащи витамин B12, са най-подходящи по време на бременност?
Витамин B12 се съдържа в естествен вид само в храните от животински произход (риба, месо, яйца и млечни продукти).
Растителните храни не съдържат витамин В12, освен ако не е добавен към тях. Ако търсите продукти, обогатени с B12, зърнените закуски, както и някои соеви и други растителни млека, са добър избор. Проверявайте съдържанието на етикетите, за да сте сигурни.
Ето някои добри източници на витамин B12:
85 г сьомга, варена: 2,6 мкг
85 г говеждо смляно месо, 85% нетлъсто месо, запечено на тиган: 2,4 мкг
230 г мляко с 2% масленост: 1,3 мкг
170 г обикновено кисело мляко без мазнини: 1,0 мкг
1 порция зърнена закуска, обогатена с 25% от препоръчителния дневен прием на витамин B12: 0,6 мкг.
42 г сирене чедър: 0,5 мкг
1 сварено яйце: 0,5 мкг
85 г месо печени пуешки гърди: 0,3 мкг
Коментари (0)
Вашият коментар