Празниците са най-хубавата част от годината, защото тогава имаме възможност да прекараме повече време с децата. А какво по-хубаво от това заедно да майсторим вкуснотии в кухнята?
Великден вече чука на вратата и е добра идея да дадем на децата си шанса да бъдат помощници в приготвянето на меки и вкусни домашни великденски козунаци. Повярвайте – за тях ще е истинско забавление и удоволствие. Има обаче някои тънкости, които е добре да знаете, за да се увенчае начинанието с успех.
Предварително запознайте децата с рецептата и това какво ще правите.
Заедно с децата напазарувайте необходимите продукти.
По време на приготвянето всеки трябва да има ясна задача, която да отговаря на възрастта и уменията му.
Бъдете насърчителни и усмихнати, защото така ги учите да не се отказват.
Ако имате само едно дете, може да впрегнете и таткото да помага. Няма нищо по-хубаво от задружните усилия в кухнята.
Запомнете, че целта на заниманието е не само приготвянето на вкусен домашен козунак, но и възпитаване на различни ценности. Не на последно място може да превърнете подобна дейност в традиция по празниците. Така ще възпитате у детето си отговорност и предаване на традицията. Ето и рецепта, която може да използвате.
Необходими продукти:
700 грама брашно
20 грама жива или 8 грама суха мая
100 грама масло
2 големи яйца
160 грама кафява захар
2 пакетчета ванилия
250 мл прясно мляко
Ако желаете, можете да добавите стафиди, локум или парченца шоколад. Използвайте пудра захар за наръсване, тъй като е по-сладка.
Начин на приготвяне:
Затоплете млякото предварително. Нека е топло, но не и завряло. Към него се добавя маята, бърка се добре, докато се получи хомогенна смес. Към нея се добавят 130 грама брашно и се бърка. Получената консистенция се оставя на топло за 30-тина минути. Препоръчително е да я завиете с кърпа, за да се затопли по-бързо.
Докато чакате, време е да разтопите маслото и да смесите разбитите яйца, заедно с ванилията и захарта. Бъркайте добре, за да може захарта да се разтопи, а от яйцата да се появят малки балончета. Накрая се добавя разтопеното масло и пак се бърка активно.
Пресейте брашното на голяма купчина. Направете дупка по средата като кладенче. Там изсипете сместа с маята, а след това тази с яйцата и маслото. След като всичко това се обърка добре, време е за месенето. Готовото тесто е еластично и лесно се отделя. Месенето е подходящ момент да включите децата, тъй като колкото повече се меси тестото, толкова по-пухкав ще е козунакът.
След като тестото е готово, преместете го в чист съд, покрийте го с кърпа и нека стои около 2 часа. После намазвате тавичката, в която ще го печете с олио, поставяйте хартия за печене. Загрейте фурната на 180 градуса. Поставете тестото вътре, като го разстелете леко в тавичката. Имайте предвид, че ще заеме повече от половината тава, тъй като при печене се надига. Времето за печене е около 50-60 мин.
След като е готово, време е за украса – поръсете с цветни захарни пръчици, пудра захар или фигурки. Оставете тази задача на децата, за да изпитат истинско удоволствие от процеса по приготвяне на празничния козунак.
Коментари (0)
Вашият коментар