Напишете дума/думи за търсене

Колко трябва да будува детето според възрастта си?

Най-често задаваният въпрос във връзка с режима на бебетата и малките деца е "колко трябва да будува детето?"

Ако едно дете има нужда от 12 часа сън за денонощието, то тогава останалите 12 часа би следвало да са будно време. Ако те не му бъдат осигурени и детето се сложи по-рано за нощен сън, може да се очаква един от следните сценарии:

Много трудно и дълго заспиване вечер

Будуване през нощта и неспособност да заспи лесно отново

Много неспокоен/накъсан нощен сън

Много ранно събуждане на следващата сутрин

Това е така, защото никое дете не може да спи повече от часовете, от които има нужда (освен ако не става въпрос за натрупана с времето умора). Може би за родителите би било много удобно ако бебето на 6 месеца спи по 5 часа през деня или пък детето на 2 години си ляга в 8 вечер и става в 10 сутрин, но това не може да бъде очаквано.

За да изчислите какви са нуждите от сън за вашето дете, направете следното:

За 2 или 3 дни го оставете да спи толкова, колкото иска (без да го будите, ако досега сте го правили), за да навакса липсата на достатъчно сън от предишни дни, ако има такава. Така ще сте сигурни, че следващите дни показват истинската му нужда от сън, а не са компенсация и отражение на предишните дни и режим.

След това започнете да записвате стриктно часовете на събуждане и заспиване за всяка дрямка и нощен сън в продължение на 4 или 5 дни. Отново не будете детето, а само наблюдавайте и записвайте.

Накрая на тези 4 или 5 дни имате няколко математически задачи. Първо съберете съня от всяка дрямка плюс нощен сън по дни. Така ще получите общото количество сън за денонощие за всеки един от тези 4-5 дена. После съберете тези числа и разделете крайния резултат на 4 или 5 (на толкова дена, за колкото имате информация). Така ще получите средна норма на сън за денонощие за вашето дете.

Винаги се гледат средните цифри, защото може да има ден, в който детето ви да спи по-малко, а на следващ - да спи доста повече, за да компенсира липсата от предходния ден. Така ще имате точна информация за това от колко сън за денонощието се нуждае вашето дете.

Следващата стъпка е да изчислите количеството на будното време, от което се нуждае вашето дете и да прецените как да му го подсигурите между дремките за деня, според инртервалите на будуване, с които то е свикнало.

Например, ако нормата за сън на вашето дете на 6 м. е 14 часа, това значи, че би следвало да му предоставите възможност то да будува по 10 часа общо с 4 или 5 интервала на будуване, в зависимост от броя на дремките. Може да стигнете до извода, че трябва малко да увеличите някои от интервалите на будуване, за да получите нужното време за деня или пък обратното – да ги съкратите, за да не се преуморява детето ви и да не трупа умора и недостиг на сън.

Ето и малко информация за това колко будуват средно децата по възрасти.

Бебе на 1 м. - будува около 8 часа за деня

Бебе на 3-4 месеца - будува около 8:30 часа за деня

Бебе на 5 месеца - будува около 9/9:30 часа за деня

Бебе на 6 месеца - будува около 10 часа за деня

Бебе между 9 и 11 месеца - будува около 10:30 часа за деня

Дете между 1 г. и 1.5 г. - будува около 11 часа за деня

Дете на 2 години - будува около 11:30 часа за деня

Дете на 3 години - будува около 12 часа за деня

СНИМКИ: Unsplash
СНИМКИ: Unsplash
  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ