На 15 август е Голяма Богородица - денят, в който християнската Църква почита света Богородица като покровителка на майчинството, жените и семейното огнище.
Това е най-светлият летен празник и с него свързваме много поверия, традиции и обичаи. На този ден не се работи никаква работа. Добрият стопанин трябва да е свършил вършитбата до Голяма Богородица. Ако на този ден вали дъжд, ще има голямо плодородие в следващата година.
Старо поверие съветва в този ден всички млади жени и болни хора да не се докосват до нищо с червен цвят, за да не останат бездетни и да не задържат болестта у себе си. Има и поверие, че на този ден молбите, отправени към Божията майка, са чути и бездетните жени могат да заченат. На Богородица младите булки, които все още не са родили, носят дарове за светицата в църквата - цветя, кърпи и дрехи, - като ги поставят под нейната икона.
Друго поверие гласи, че още на 14 август вечерта жените, които искали да имат дете, молели Богородица да им помогне, носели дарове и оставали да преспят в църквите, носещи нейното име. Те вярвали, че тя ще им помогне да се сдобият с отроче. Много хора в нощта срещу празника преспиват на свято място, където се молят за здраве и благополучие, пожелават си нещо хубаво, надявайки се с помощта на благословията на Богородица то да се сбъдне.
В памет на явяването на Пресвета Богородица пред апостолите, църквата определя в този ден да се отслужва тържествена литургия и да се прави „въздигане на хляба“.
Според народната традиция, празникът се нарича Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се чества рождението на Христовата майка.
На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица за житейските си проблеми.
На този ден се правят родови срещи, свързани с жертвоприношение - с курбан за живот, за здраве, за плодородна година, против премеждия и болести.
Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с орнамент, пиле каша, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат диня и грозде.
Днес празнуват всички, които носят благословеното име Мария, както и имената Мара, Марияна, Мариана, Мариян и Мариан.
Коментари (0)
Вашият коментар