Марката Kabile на „Вила Ямбол“ вдъхнови популярната блогърка да създава рецепти за всяко семейство
Всички знаем, че есента е най-уютният сезон, когато въздухът навън ухае на канела, а топлите златни цветове са навсякъде около нас. Първите студени есенни дни са времето, когато горещото кафе е най-ароматно, а току-що извадените от фурната домашни бисквити са най-вкусни.
Есента има и мирис - на печените кестени и чушки, и на презрели круши и дюли.
А колко е вкусна есента! Това може да каже една от най-популярните кулинарни блогърки в България с нейните рецепти.
Есента кани у дома популярната Ани Шакарян от „Вкуснотека“.
За да е пълно удоволствието, храната е съчетана и с искрящо вино от серията KABILE на „Вила Ямбол“.
Виното, вдъхновено от култа на траките към тази напитка, идва от района на древния град Кабиле край Ямбол. През античността регионът е бил важен икономически и културен център в Югоизточна Тракия и Долна Тунджа, а днес посреща любителите на археологията и историята. Изграден е край голям култов център към богинята Кибела, който се намира на възвишението Зайчи връх. Легендата разказва, че именно в древния град Кабиле бил създаден печат с лика на богинята, който доказвал произхода на всяка амфора с вино.
Богатото наследство на траките и техните вярвания вдъхновиха най-старата изба в Южна България „Вила Ямбол“ да създаде серията вина KABILE. Ликът на богинята Кибела е изобразен върху етикетите на вината. Гордост за производителя е, че управлява 10 000 дка собствени лозя, а сортовият състав включва над 15 винени разновидности.
Ето и рецептата за златна есен:
Сочно свинско руло с плънка от бекон, лук, мащерка и чесън върху канапе от нежна полента с пармезан и масло и сладки смокини
Този сладко-солен вкус си подхожда чудесно с чаша червено вино Kabile Мавруд и Каберне Совиньон, което притежава впечатляващ плодов аромат на зрели черни плодове и кадифен тъмночервен цвят, с рубинени оттенъци.
Продукти за свинското роле:
1 бр. свинско бонфиле
1 глава лук
3 скилидки чесън
5 слайса бекон
1 ч.л. прясна мащерка
шепа див лук
черен пипер
30 мл зехтин
сол
Продукти за полентата:
500 мл прясно мляко
1 скилидка чесън
стрък прясна мащерка
1 ч.ч. царевичен грис (130 г)
70 г пармезан
50 г масло
черен пипер
сол
4-5 бр. смокини
2 с.л. мед
Начин на приготвяне:
Нарежете на ситно лука, чесъна и бекона и ги запържете в тиган с малко зехтин. Добавете ситно нарязан див лук, мащерка, черен пипер и сол.
Загрейте фурната на 200 градуса.
Начукайте филето, за да стане по-тънко. Сложете в единия край от плънката и навийте от дългата страна на руло. Завържете рулото с кухненски канап.
Загрейте в тигана малко зехтин и запечатайте рулото, така че да съхрани соковете си, след това го прехвърлете в тавичка, налейте 1 кафена чаша вода, покрийте с фолио и печете 30 минути на силно загрята фурна. В края на печенето отстранете фолиото и запечете за 5-6 минутки.
Докато се пече, сложете на долен ред и смокините, нарязани на половинки, поляти с мед.
Малко преди края на печене на филето направете полентата, тъй като се приготвя за минути.
Кипнете в тенджера 500 мл прясно мляко, като пуснете в него една скилидка чесън и стрък прясна мащерка. Щом кипне, отстранете чесъна и мащерката и сипете на няколко части една чаена чаша царевичен грис, като непрекъснато разбърквате. След като сгъсти след 1-2 минути, добавете настърган пармезан и 50 г масло. Подправете със сол и черен пипер. Разбъркайте и дръжте под капак на топло.
Поднесете нарязаното месо върху канапето от полента и аранжирайте отстрани сладките смокини. Полейте със соковете от печеното месо. Украсете с няколко стръка див лук.