Напишете дума/думи за търсене

Пухкав сладкиш с конфитюр от смокини

Ароматните и сладки смокини са винаги добра идея. А приготвянето на апетитен сладкиш с тях - още повече.

В следващите редове ще ви предложим една рецепта, която би била перфектно допълнение към следобедното ви кафе или чай. Особено в есенен ден, в който вали. Да ви е вкусно!

Необходими продукти:


2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. олио
1 ч.ч. захар
2 яйца
1 ч.ч. вода
1 ч.ч. орехи
250 г сладко от смокини
1 ч.л. бакпулвер

Начин на приготвяне:

Суровите яйца се чукват в дълбока купа и към тях се прибавя захарта. Разбива се с миксер, докато се разтвори и се получи пухкава смес. След това към нея се прибавят олиото, както и предварително смесените и пресяти брашно и бакпулвер.

Сместа се разбива и накрая към нея се прибавя водата и разбитото с вилица сладко от смокини. Разбърква се с лъжица и се слагат смлените или счукани орехи.
Сместа се изсипва в тава, намазана с олио и поръсена с брашно. По избор може да постави хартия за печене на дъното, за да не се налага да се използва допълнително олио и брашно, за да се избегне залепването.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Кексът се пече в предварително загрята до 180 градуса фурна, като се следи да не загори. Пече се око 30-40 минути. В зависимост от дебелината му и диаметъра на тавичката. Проверява се дали е готов с клечка за зъби. Ако тя излиза суха след набождане, значи десертът е готов. Сервира се нарязан на парчета и охладен.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ