Необходими продукти:
175 г кафява захар
85 г мед
100 г масло
3 ч.л. смлян джинджифил
1 ч.л. смляна канела
350 г брашно
1 ч.л. сода бикарбонат
1 яйце
За декорация:
100 г бял шоколад
ядливи сребърни топчета
Начин на приготвяне:
В касерола изсипете захарта, меда и маслото и загрейте, докато се разтопят. В голяма купа смесете брашното и подправките. Разтворете содата в 1 ч.л. студена вода. Оформете кладенче в сместа с брашно и изсипете разтопената смес от захар, мед и масло, разбитото яйце и содата. Разбъркайте добре. Тестото трябва да стане меко, а когато изстине - ще се втвърди.
Покрийте купата със сместа с прозрачно фолио и оставете да изстине. След това поставете в хладилник поне за 1 час, за да се втвърди тестото и да може да се точи.
Загрейте фурната на 170 градуса с вентилатор. Извадете тестото върху набрашнена повърхност и го омесете за кратко. Разрежете тестото на две равни части. Разточете тънко едната половина върху набрашнена повърхност. Изрежете сладки
с помощта на формички.
Подредете ги в плоска тава, постлана с хартия за печене. Ако ще използвате сладките за украса на елха, направете дупчица в горния край на всяка, с помощта на дървено шишче. Повторете същото с останалото тесто.
Печете сладките 12-15 минути до златисто. Начупете шоколада и го разтопете в пластмасова купа в микровълнова фурна за 1-2 минути или на водна баня. Поръсете сладките с тънка струйка шоколад, с помощта на лъжица или пресипете в пош и ги изрисувайте. Поръсете сребърните топченца върху шоколада.
Коментари (0)
Вашият коментар