Напишете дума/думи за търсене

Историята на коледните чорапчета

Коледа е времето за подаръци, изненадите, лакомствата и усмивките. А какво са празниците без коледните чорапчета и шоколадчета, бонбони, бастунчета, които всяка година дядо Коледа оставя на децата в тях?

Знаете ли обаче каква история се крие зад тях? Тя е свързана с монах на име свети Николай или т.н. още дядо Коледа.

Имало едно време преди много, много години, някъде през 4-и век, един богат благородник. Той живял щастливо с жена си и трите си дъщери. Но един ден съпругата на благородника умира и той трябвало сам да се грижи за трите си дъщери.

За зла участ, пропилял богатството си и заживял в нищета. Но момичетата пораснали и било време да се задомят. Проблемът бил, че преди години, за да се омъжи една девойка, тя трябвало да има зестра. Бащата не успял да уреди пари за дъщерите си и за това те останали у дома, където се грижили за домакинството. Една вечер момичетата изпрали своите чорапи и ги сложили да съхнат до камината.

Свети Никола разбрал за тяхната тъжна история и решил да не остава безучастен, защото бил покровител на децата и обичал да помага на бедни семейства.
Същата тази вечер той отива до тяхната къща и пуска през комина три кесии със златни жълтици. На сутринта трите девойки ги намират в техните чорапчета и успяват да се омъжат щастливо, а благородникът се радвал на голямо семейство.

СНИМКИ: Pexels
СНИМКИ: Pexels

Това е историята за коледните чорапчета с подаръци, която произлиза от католическата църква, но става популярна по цял свят. И до днес тази традиция се спазва и радва малки и пораснали деца!

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ