Подгответе трапезата си за празника, като омесите пухкава содена питка, която задължително трябва да присъства на масата според обичая.
Антоновден е български християнски празник, на който се почита паметта на св. Антоний Велики - 17 януари. На този ден, както и на следващия - Атанасовден, не се готви боб, леща, царевица, тъй като се вярва, че така се привличат болести.
Необходими продукти:
около 1 кг. бяло брашно
1 кофичка кисело мляко
4 яйца (1-ят жълтък е за намазване)
1 ч. л. сода за хляб
1 с. л. сол
1 с. л. пудра захар
1 с. л. оцет
4 с. л. олио
Начин на приготвяне:
Пресяваме брашното със солта и захарта и правим кладенче. В него изсипваме киселото мляко с разтворената в него сода, оцета, 1/2 от олиото и яйцата. Омесваме меко тесто, което оставяме да отпочине за 20-30 минути.
Разстиламе тестото в намазнена тава. Намазваме с жълтък и оформяме шарки. Печем във фурната на 170 градуса. Когато питката е за Антоновден, преди печене отгоре оформяме масури и надупчваме с вилица, за да бъдат предпазени децата от шарка.
Традицията повелява содената питка да се намаже с петмез или мед, но можете също да го направите с масло и мед.
Коментари (0)
Вашият коментар