Напишете дума/думи за търсене

Пухкав мързелив тутманик без месене

Необходими продукти:

520 грама брашно

100 мл вода

180 мл прясно мляко

3 с.л. разтопена мас

30 грама разтопено масло

25 г жива мая

1 ч.л. захар

1 ч.л. сол 

200 грама сирене

За заливката:

1 яйце

 3 с.л. олио

2 с.л. вода

1 щипка сол

Начин на приготвяне:

Смесете маята със захарта и разтворете в леко затоплената вода. Разбъркайте и завийте с чиста кърпа, оставете да шупне.

Затоплете млякото до стайна температура и го смесете с разтопените мас и масло. Пресейте брашно в купа, добавете солта и в средата оформете кладенче. Вътре сипете шупналата мая и млякото с мазнината. Постепенно замесете меко тесто, добавяйте си още малко брашно, ако е необходимо. Прехвърлете тестото на набрашнен плот и доомесете. Намазнявайте леко ръцете си от време на време.

Намазнете дъното и и стените на тава с диаметър 22-24 см и разстелете тестото равномерно в нея. Натрошете половината сирене и сгънете краищата, като ги съедините, за да образувате обла питка. Отново разстелете кората в тавата, като я притискате с пръсти.

Повторете отново процеса, като добавите и останалото сирене. Повторно образуваната топка тесто със сирене леко сплескайте. Оставете да почине и да удвои обема си за около 90 минути.

Разбийте яйцето заедно с 1 щипка сол, добавете водата и олиото. Направете дупчици с вилици по повърхността на тутманика, но нека не са много дълбоки.

Намажете обилно с разбитото яйце и сложете в загрята на 180 градуса (без вентилатор). Печете до златисто.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ