Напишете дума/думи за търсене

Тайната на перфектния козунак е в ракията

Необходими продукти:


1 кг брашно
100 гр краве масло
5 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
1 и 1/2 ч.ч. захар
1 кубче мая
3 пакетчета ванилия
1 с.л. ракия

Начин на приготвяне:

Пресейте брашното, за да може да стане козунакът по-пухкав. След това затоплете млякото и към него прибавете маята, 1 с.л. захар и 3 с.л. брашно. Разбъркайте добре и оставете сместа да набъбне за около 30 минути.

В това време в отделна купа разбийте 4 от яйцата. Към тях добавете разтопеното масло и захарта, като не спирате да бъкате през цялото време. Добавете и сместа с маята и отново разбъркайте добре. После сложете и ванилията.

Започнете постепенно да добавяте пресятото брашно, като първо разбърквате с лъжица, а след това замесвате с ръце.

Сложете и малкото количество ракия, за по-добро омесване на тестото. Целта е накрая след месенето да се получи тесто, което да не лепне. Ако желаете, можете а добавите и стафиди (около 1 кафена чаша), които да замесите заедно с тестото.

Оставете го да втаса за около час под кърпа, след което трябва да е удвоило размера си. Намажете предварително купата с олио, за да не залепне за нея.

След като тестото е удвоило обема си, го премесете отново. Нека втаса пак, преди да го сложите във формата за печене. 
Оформете козунаците и ги намажете със смес от разбит жълтък и 2 с.л. захар. По желание гарнирайте с парченца бадеми.

Козунаците се пекат в предварително загрята фурна на 160 градуса, до златисто или около 1 час.

СНИМКА: Image by freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ