Необходими продукти:
прясно мляко - 300 мл
кисело мляко - 80 г
яйца - 2 бр
захар - 2 ч.л
сол - 1 ч.л
мая - 1 бр. пакетче
олио - 50 мл
брашно - 800 - 900 г
масло - за намазване на корите
Начин на приготвяне:
Първо активираме маята. Разбиваме яйцата, добавяме останалото мляко. Пресяваме брашното и с всички продукти замесваме еластично тесто, което оставяме да втаса на топло.
Вече втасало, го разделяме на 4 части и една малка топчица за изработване на цветята. Разточваме 4 обли кори, които са поставени една върху друга, като са намазани с масло - без последната.
За център се слага чаша и се реже на 8, като центърът остава неразрязан. Всяко листо разрязваме през средата и хващаме с пръсти широката част, като я промушваме отдолу нагоре.
През едно свиваме краищата, за да се заоблят. Така става цвете с различни листенца. От малкото топче се разточва кора и се изрязват цветчета, които се поставят по средата на питката. Оставя се да втаса и после се маже с разбит жълтък. Поръсва се със сусам и се пече на загрята фурна на 160 градуса.
СНИМКА: Image by Freepik
Коментари (0)
Вашият коментар