Напишете дума/думи за търсене

7 важни стъпки в изграждането на режим на бебето

Създаването на режим за хранене, спане и игри ще улесни вас и живота на вашето бебе. Как обаче да го изградите? Не е лесно, но не е и невъзможно. В следващите редове ще намерите 7 ключови стъпки, които ще ви помогнат да се справите.

1. Научете бебето на режим за сън

Режимът на съня е най-важната рутина, която трябва да установите при правенето на график. Първите месеци няма да имате възможност за налагане на този режим, но след четвъртия може да пробвате. Придържайте се към режима: топла баня, пижамка, хранене и гасене на осветлението. Добре е, когато храненето подканва бебето към сън през първите месеци, но след 3-4 месец е добре да го поставяте в легълцето будно, за да се научи да се унася в сън само.


2. Научете го да различава нощта и деня

Много бебчета бъркат нощта с деня и спят по цял ден, ококорвайки се чак вечер. Да различава деня и нощта е първото и най-важно нещо, на което трябва да научите бебето. През деня дръжте къщата светла, а през нощта правете точно обратното. Не говорете на бебето докато го храните вечер. Нека разбере, че нощта е за спане, а денят – за игри.

3. Научете се да разпознавате сигналите на вашето бебе

Сайтове, книги и други родители могат да ви помогнат да намерите точния график за вашето бебе. Но вашето дете си остава най-важният източник. То ще ви казва какво му трябва и кога. Само трябва да се научите да разчитате неговите намеци и знаци. Колкото повече време прекарвате с детенцето, толкова повече ще научавате за неговите нужди. Инстинктът се изгражда точно с опознаването на темперамента на детето и нуждите му.

4. Направете така, че графикът на бебето да е на първо място


Ако окуражавате вашето бебе да спазва някакъв график или го наблюдавате, за да разберете кой е най-добрият вариант за него, е добре да поставите режима му като приоритет поне за следващите две седмици. Избягвайте да нарушавате графика с ваканции, хранене навън и разходки, които нарушават времето за сън.

Веднъж наложите ли модел за хранене, спане и игра, промяната на тези неща в един или два случая няма да навредят на вече изградения навик.

5. Очаквайте промени, докато бебето расте 

Вашето детенце постига толкова много още през първата година. То е утроило своето тегло и вече може да сяда, да пълзи, дори да ходи. Докато пораства или опитва да постигне нещо ново, е възможно да се отклони от своя график. Може да е по-гладно от обикновено, да има нужда от повече сън или да се върне към среднощните ставания. Не се притеснявайте. Вероятно е скоро да се върне към стария си график или да ви подсказва, че е готово за промени в рутината.

6. Съобразете графика на детето с възрастта му

Точно когато мислите, че сте свикнали с режима на детенцето и вече ви е лесно, трябва отново да го променяте. С порастването, бебето ще се нуждае от по-малко сън и от повече време за игра и стимулация. Също така ще има нужда от твърда храна – отначало веднъж на ден, но с времето по няколко пъти дневно. Заедно с тези промени, ще се променя и графикът. И това е нормално.

7. Не очаквайте съвършенство

Рутината на други семейства може да ви остави с впечатлението, че режимът на вашето бебе ще е като по часовник. И въпреки, че децата обичат постоянството, може да очаквате промени всеки ден.

Понякога, само защото така е решило, бебето може да пропусне дрямка, да иска още едно хапване или да се събуди преди зазоряване. Освен това ваканциите, по-големите братя и сестри, вечерите с приятели ще засегнат по някакъв начин и живота на мъничето. Важното е то да получава съня, храната, играта, грижите и любовта, от които има нужда, за да може да расте пълноценно, здраво и щастливо.

СНИМКИ: Image by Muhammad Abubakar from Pixabay

Image by ErikaWittlieb from Pixabay

Image by Tú Nguyễn from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ