Напишете дума/думи за търсене

10 мъдрости, които да предадем на децата си

В днешния технологично наситен свят, където демокрацията често е неправилно разбирана или изопачавана, и почти липсва контрол върху каквото и да било, възпитаването на децата е изключително предизвикателство.

Ако сте родител, трябва да се стремите да изпълните тази роля възможно най-добре. Днес ви даваме 10 мъдрости, които си струва да предадете на детето си.

Ти си просто човек

Хората не са съвършени. Ще правиш грешки, ще се проваляш, ще имаш и добри, и лоши моменти. Това не бива да те отчайва. Важно е винаги да даваш най-доброто от себе си и след всяко падане да се изправяш отново.

Не говори твърде много


„Мълчанието е злато" – тази поговорка често се оказва вярна. Понякога е по-добре да замълчиш и да не казваш всичко, което мислиш или знаеш. Учете се да слушате останалите вместо да говорите през цялото време.

Научи се да прощаваш

Ти си човек и другите хора също. Затова се научи да прощаваш техните несъвършенства и грешки, стига те да не са направени умишлено. Ако някой ти навреди умишлено, защити се и се дръж достойно.

Харчи разумно


Парите са важни, но не са всичко. Контролът върху финансите е важен, но също така и разумното разпределение на енергията, чувствата, времето и емоциите. Не разходвай ресурси за хора, които не ги заслужават.

Бъди спонтанен


Не се ограничавай и изживей живота си пълноценно. Внимавай и бъди разумен, но не се страхувай да поемаш разумни рискове и да следваш авантюристичната си натура.

Бъди себе си


Не се опитвай да приличаш на някой друг. Приемай себе си такъв, какъвто си. Всеки е уникален и не трябва да се стремиш да влезеш в клишетата за идеалния външен вид.

Стой близо до родителите си


В живота ще срещнеш много хора, но никой няма да те обича толкова, колкото родителите ти. Те винаги ще са до теб, независимо от успехите или провалите ти. Споделяй с тях всичко, което те тревожи или радва.

Бъди положителен


Позитивните хора живеят по-добре и са по-щастливи. Откривай красотата във всеки момент и човек. Не се фокусирай върху негативните неща и не се оставяй на разочарованията. Търси решения на проблемите, вместо да се оплакваш.

Бъди добър приятел


Избирай разумно приятелите и партньорите си. Уважавай хората около теб и създавай връзки с хора, които ти отвръщат със същото. Бъди верен приятел и помагай на хората около теб.

Стой далеч от клюките

Не обсъждай другите хора, независимо какво мислиш или си чул за тях. Това не е твоя работа и не знаеш истината. Бъди ангажиран със себе си и собствените си дела.

СНИМКА: Image by freepik

Image by Tung Lam from Pixabay

Image by u_uf78c121 from Pixabay

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ