Напишете дума/думи за търсене

6 грешки във възпитанието, които разведените родители допускат

Разводът е труден период за всички членове на семейството, но особено тежко се отразява на малчуганите, които могат да понесат дългосрочни последици върху психиката и поведението си.

Ако сте разведени родители и се опитвате да се справите с новата ситуация, ето някои важни неща, на които да обърнете внимание при възпитанието на децата.



Запазете уважителен тон


Веднага след раздялата много родители не са готови да се срещат и да общуват, но това често е необходимо заради децата. Важно е да не пренасяте гнева и разочарованието си върху бившия си партньор, особено пред малчугана. Избягвайте негативни квалификации и остри думи, тъй като това може да нарани детето и по-късно ще съжалявате.

Не използвайте детето като средство за надпревара


Някои разведени родители, опитвайки се да изкупят вината си или да спечелят любовта на детето, го подкупват с различни подаръци и обещания. Този подход не е възпитателен и в дългосрочен план влияе негативно, като кара детето да свиква с материалното и подкупи. Вашата задача като родител е да възпитавате, а не просто да бъдете харесвани.

Не проваляйте важни събития на детето


В стремежа си да бъдете ”на нож” и едни гърди пред другия родител, може да изпуснете или забавите важни за детето събития като участия в училищни представления, танцови спектакли или други. Това оставя негативни спомени и влияе лошо на малчугана.

Не ограничавайте срещите с другия родител


Не се опитвайте да ограничите времето на детето с другия родител. Помнете, че то не е ваша собственост и има право да прекарва време и с двама ви, дори ако във вашите очи той не е добър. Опитайте се да виждате ситуацията през очите на детето, за да вземате по-адекватни решения и да намалите напрежението.

Не настройвайте детето срещу другия родител

Ако другият родител има ново семейство или отношенията ви са лоши, това не е повод да настройвате детето срещу него. Независимо от вашите лични отношения, то заслужава внимание и от двамата си родители. Говорейки лошо за бившата си половинка, давате лош пример на малчугана. Въздържайте се и помнете, че детето обича и двама ви, дори и да не сте заедно.

Съвети за възпитанието на дете на разведени родители

Най-добрият съвет във възпитанието при разведени родители е да уважавате правото на другия да общува с детето. И за двамата е важно то да расте здраво и щастливо, което може да се постигне само ако поддържате нормални отношения помежду си – без излишно напрежение, скандали и негативизъм.

СНИМКИ: Image by Gisela Merkuur from Pixabay

Image by freepik

Image by freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ